Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині майже півсотні об'єктів соціальної сфери переведуть на альтернативне паливо

На Харківщині майже півсотні об'єктів соціальної сфери переведуть на альтернативне паливо

До кінця травня в регіоні планується почати монтаж восьми модульних котелень, що працюють на пелетах. Про це повідомив заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Євгеній Шахненко. За попередніми даними, в 2015 році на альтернативне паливо перейдуть 47 об'єктів соціальної сфери. Будувати блокові котельні будуть три інвестиційні компанії. Також готується меморандум з реалізації проекту про відкриття в Куп'янську міні-ТЕЦ потужністю 12 МВт. Впровадження енергозберігаючих технологій, за словами фахівців, допоможе в рази зменшити витрати на оплату опалення. 

«Цього року ми продовжуємо роботу з переходу об'єктів соціальної сфери на альтернативне паливо. Це школи, лікарні, в тому числі і геріатричний пансіонат ветеранів праці на Залютино. В основному, працюємо за інвестиційні гроші трьох компаній, які займаються будівництвом блочних котелень поряд з існуючими газовими. Нічого не ламаємо. У разі чого ми знову зможемо перепідключитися до газової котельні», - пояснив Євгеній Шахненко.

Цієї зими в місяць на опалення у Харківського геріатричного пансіонату ветеранів праці, який знаходиться в районі Залютино, йшло близько 300 тис. грн. За попередніми підрахунками, відмова від газу та перехід установи на альтернативні джерела, дозволить на місяць економити близько 100-150 тис. грн. Зекономлені кошти можна буде спрямувати на капітальний ремонт будівель. Останні п'ять років у цю установу грошей не вкладали, тому деякі об'єкти вимагають серйозних капіталовкладень.

«Сьогодні тут необхідно провести капітальний ремонт корпусів. До того ж, я думаю, що депутати облради нас підтримають, і цього року ми частково почнемо робити ремонт та утеплення фасадів», - підкреслив т.в.п. заступника голови ХОДА Вадим Глушко під час недавнього візиту до пансіонату.

Розпочати роботи з капітального ремонту та утеплення стін можуть вже цього року. Також в геріатричному пансіонаті за рахунок залучення спонсорських коштів планують полагодити в гаражі дах, який протікає. Крім того, потрібно буде вивчити, які дефекти є у автомобіля, замінити сміттєві баки.

«В цілому ж, відгуки літніх людей, які тут мешкають, були позитивні. Пенсіонери задоволені і медичною допомогою, яка їм надається, і харчуванням, і умовами проживання», - зазначив т.в.п. заступника голови ХОДА.

Довідка. У 2014-му в Харківській області завдяки інвестиціям було встановлено 58 нових котлів на альтернативному паливі, модернізовано близько 74 котлів газового обладнання. Крім того, за рахунок коштів з державного бюджету встановили 23 блочні котельні на об'єктах медицини та освіти.