Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

З 23 червня українці здаватимуть відбитки пальців на шенгенську візу

З 23 червня українці здаватимуть відбитки пальців на шенгенську візу

Як повідомляють у Міністерстві закордонних справ, з 23 червня, відповідно до вимог візового кодексу ЄС, у дипломатичних представництвах та консульських установах країн-членів ЄС в Україні почнуть збирати біометричні дані заявників при оформленні шенгенських віз. Заявники повинні будуть здати відбитки пальців і цифрову фотографію. Зніматимуть відбитки пальців на електронному сканері, тому людині потрібно буде особисто приїхати в консульство або посольство. Процедуру необхідно буде пройти тільки при першій подачі заявки на отримання шенгенської візи. І в подальшому, протягом 59 місяців, можна звертатися за візою без здавання відбитків. 

Також в МЗС додають, що відбитки можна буде здати і у візових центрах, якщо українець подає заявку на візу через нього. Візові центри будуть виконувати функцію виключно зняття і передачі до консульських установ біометричної інформації. Доступу до бази даних Візової інформаційної системи вони не матимуть.

Як зазначили в міністерстві, від процедури звільнять дітей до 12 років, осіб, щодо яких зняття відбитків пальців фізично неможливо, глав держав і їх дружин, членів офіційних делегацій при дипломатичних поїздках.
Також повідомляється, що шенгенські візи, які отримані до 23 червня, будуть дійсними і без процедури. Таким чином, громадяни зможуть подорожувати до Шенгенської зони з такими візами до закінчення строку їхньої дії.

«Використання Візової інформаційної системи також дозволить консульствам оперативно встановлювати правомірне використання громадянами їхніх попередніх шенгенських віз, полегшить процедуру встановлення так званого «bona fide» статусу (статусу добросовісного подорожуючого, який не порушував умов отримання і використання шенгенської візи) та видачу багаторазових віз», - зазначають в міністерстві.

У цьому зв’язку та в контексті запровадження з початку року біометричних паспортів, МЗС очікує, що введення в дію Візової інформаційної системи в Україні сприятиме зміцненню безпеки в Шенгенській зоні, а також спростить процес видачі шенгенських віз для громадян України.