Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Молоді покажуть документальні фільми про бої на Харківщині у 1943 році

Молоді покажуть документальні фільми про бої на Харківщині у 1943 році

Презентація двох стрічок відбудеться напередодні Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва (ООМЦКМ) о 16:00 29 квітня. Як розповіли в ООМЦКМ, короткометражний документальний фільм «Широнінці: подвиг без цензури», знятий за матеріалами однойменної книги, розкриває невідомі факти подвигу бійців взводу під командуванням гвардії лейтенанта П. Широніна 2 березня 1943 року поблизу села Таранівка Зміївського району Харківської області. Переглянувши стрічку, глядачі дізнаються: скільки насправді було гвардійців-широнінців; яку роль відіграв цей запеклий бій, що тривав трохи більше трьох годин, у подіях тих днів?

Документальний фільм «Соколово: забуті герої» містить нові відомості про спільні бої воїнів Червоної Армії та вояків 1-го окремого Чехословацького батальйону під командуванням Людвіка Свободи за село Соколово 8 березня 1943 року. Чому «рота» надпоручика Отакара Яроша, яка майже повністю загинула під час цих боїв, перевищувала батальйони і навіть полки Радянської Армії кількістю особового складу, озброєнням та вогневою підтримкою? А головне, чому на стелі в Соколово досі немає жодного прізвища радянських солдат і офіцерів, які билися і вмирали поруч із чехословаками в тих же боях?

Відповіді на ці питання дадуть автори документальних стрічок – історик, головний редактор медіа-проекту «Харків у війні» Валерій Вохмянін та директор Харківського приватного музею міської садиби Андрій Парамонов під час інтерактивного спілкування з представниками молодого покоління харків’ян: старшокласниками та студентами, які розуміють, пам’ятають і зберігають історію рідного краю.