Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Свинарські підприємства регіону стають більш рентабельними

Свинарські підприємства регіону стають більш рентабельними

Вже другий рік поспіль галузь свинарства характеризується позитивною динамікою свого розвитку. Про це повідомив директор Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Борис Данилів під час обласної селекторної наради, яка пройшла під керівництвом заступника голови Харківської облдержадміністрації Марка Беккера. Так, за словами Бориса Даниліва, чисельність свиней станом на 1 квітня поточного року склала 168,3 тис. голів, це на 13,2 тис. голів або на 8,5% більше, ніж було на аналогічну дату минулого року. Обсяги реалізації свиней на забій за перші три місяці склали 5,3 тис. тонн, що на 10,9% більше обсягів минулого року. 

«До цього відразу ж хочеться додати дані органів державної статистики – за підсумками 2014 року, вперше за останні роки, в середньому, по області одержано позитивний рівень рентабельності виробництва свинини – плюс 3,7%, на відміну від мінус 1,1% у 2013 році та мінус 14,4% у 2012 році. Звісно, що це стало можливим завдяки економічно міцним підприємствам, які мають, зокрема, середньодобові прирости більше, ніж 500 г», - сказав директор департаменту.

Довідка. Свинарством в області займаються 99 сільськогосподарських підприємств. З них всього 15 мають чисельність поголів'я свиней більше, ніж 1000 голів. Найбільше підприємство регіону в цій галузі – ПАТ «АК «Слобожанський» Чугуївського району, яке відновило свою діяльність у 2013 році та має питому вагу у реалізації свиней на забій серед підприємств області – 72%. Також характеризуються великими обсягами реалізації свиней на забій та позитивною динамікою Нововодолазький, Барвінківський та Зачепилівський райони.