Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Молочна галузь в Харківській області продовжує розвиватися

Молочна галузь в Харківській області продовжує розвиватися

Сьогодні, 24 квітня, під час обласної селекторної наради заступник керівника регіону Марк Беккер повідомив, що в I кварталі поточного року збереглися позитивні тенденції в молочному скотарстві. За цей період сільськогосподарські підприємства виробили 54,1 тис. тонн молока, що на 2,5% більше, ніж за той же період минулого року. «Це сталося за рахунок підвищення продуктивності дійної череди – переведення молочного скотарства на сучасні умови ведення виробничого процесу», - підкреслив Марк Беккер. Директор Департаменту агропромислового розвитку Борис Данилів розповів, що беззаперечними лідерами у виробництві молока в області залишаються Красноградський, Дворічанський, Ізюмський та Кегичівський райони, в яких обсяги виробництва молока перевищують 15 тис. тонн, а у Красноградському районі – більше ніж 33 тис. тонн. 

Також Борис Данилів додав, що на сьогодні в області більше ніж 40% молока, яке надійшло на переробні підприємства – вищого ґатунку, 55% - І ґатунку, всього 0,1% - ІІ ґатунку. Крім того, від 3 до 4% молока виробляється ґатунку «екстра», який відповідає за показниками якості і безпечності європейським стандартам. «На цей ґатунок необхідно сконцентрувати найбільшу увагу та поступово рухатися в напрямку збільшення обсягів його виробництва. Це єдиний шанс бути конкурентоспроможними на європейському рівні», - сказав директор департаменту.

За його словами, вперше за останній час на сільськогосподарських підприємствах зафіксовано збільшення чисельності великої рогатої худоби, зокрема і корів. «Станом на 1 квітня поточного року чисельність поголів'я великої рогатої худоби склала 100,4 тис. голів, в тому числі корів – 37,6 тис. голів. За три місяці поголів'я збільшилося відповідно на 3,3 тис. голів та 195 корів. Надій молока на одну корову збільшився у порівнянні з І кварталом минулого року на 7,7% і склав 1466 кг», - зазначив Борис Данилів.

Довідка. Всього в області налічується 152 господарства, які утримують велику рогату худобу. Молочним скотарством займаються 135 господарств. З них 21 господарство утримує поголів’я корів в 500 і більше голів. Господарства цієї групи утримують менше 49% корів від загальної їх чисельності та виробляють майже 60% молока від загальних його обсягів.

За підсумками 2014 року надій молока на корову склав 5936 кг, що на 4,7% більше рівня 2013 року.