Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Школярі Харківщини відпрацьовують практичні навички уроків «Захист Вітчизни»

Школярі Харківщини відпрацьовують практичні навички уроків «Захист Вітчизни»

Сьогодні, 17 квітня, в рамках прес-туру до Харківського університету повітряних сил ім. І. Кожедуба харківські журналісти ознайомилися з тим, як на базі військового вузу проводяться заняття за програмою «Захист Вітчизни». Як розповіла заступник начальника управління науки і освіти ХОДА Олена Байназарова, на сьогоднішній день з 33 районів та міст області учні 27 районів вже відвідали подібні заняття. «Ще 6 районів у нас залишилися, але, я думаю, до 28 квітня всі учні 10-11 класів відвідають вищі навчальні заклади в рамках уроку «Захист Вітчизни», - пояснила Олена Байназарова. Цього разу на заняття приїхали учні шкіл Великобурлуцького району та Обласної спеціалізованої школи-інтернату «Обдарованість». Учнів централізовано привезли до вузу, також вони отримали сухі пайки. 

Заступник начальника з виховної роботи Харківського університету повітряних сил ім. І. Кожедуба Михайло Литвиненко ознайомив журналістів та школярів з історією військового вишу, умовами, в яких живуть курсанти, з навчально-матеріальною базою університету, а саме з різними видами зброї та сучасними тренажерами вертольота МІ-8МТВ і літака Л-39С.

«Школярі на подібному заході можуть не тільки познайомитися з вузом, а й безпосередньо кожен з них може побачити, випробувати ту навчальну техніку, яку використовують наші курсанти та яка поставляється Збройним силам України», - розповів Михайло Литвиненко.

Також він додав, що цього року державне замовлення на бюджетне навчання у вузі попередньо складе 900 місць. Крім того, ще 120 абітурієнтів візьмуть до військового коледжу сержантського складу.

Довідка. У школах Харківщини з нового 2014/2015 навчального року предмет «Захист Вітчизни» для учнів 10-11 класів викладається два рази на тиждень. Раніше цей урок вели в середньому півгодини на тиждень. Зокрема, предмет викладається за трьома напрямками: основи військової справи та військово-патріотичне виховання; основи попередження надзвичайних ситуацій; основи медичних знань, надання першої допомоги.

З метою практичного закріплення рівня знань, умінь і навичок учнів з січня 2015 року на базі вищих військових навчальних закладів - Харківського університету повітряних сил ім. І. Кожедуба, Гвардійського ордена Червоної Зірки факультету військової підготовки ім. Верховної Ради України НТУ «ХПІ», Національної академії Національної Гвардії України - проводяться виїзні заняття для школярів.

Депутати Харківської облради 15 січня на засіданні позачергової ХХХІІІ сесії облради ухвалили «Програму військово-патріотичного виховання молоді та участі населення у заходах оборонної роботи на 2015-2017 роки». На реалізацію Програми передбачається виділити 1 млн. 492 тис. грн., з них 100 тис. грн. підуть на організацію та проведення в загальноосвітніх школах спільних з військовими вузами виїзних практичних занять в рамках предмета «Захист Вітчизни».