Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Нововодолазькому районі застосовують сучасні методи вирощування зернових

У Нововодолазькому районі застосовують сучасні методи вирощування зернових

14 квітня харківські журналісти в рамках прес-туру до Нововодолазького району відвідали сільськогосподарське підприємство СТОВ «Рассвет», сільськогосподарське підприємство ТОВ «Мелихівське», а також оглянули потужності елеватора ТОВ «Власівський Мірошник». У прес-турі взяли участь заступник голови ХОДА Марк Беккер, голова Нововодолазької РДА Олександр Сластін, начальник управління агропромислового розвитку Нововодолазької РДА Анатолій Ляшенко, директори підприємств району. Як розповів Анатолій Ляшенко, в районі налічується 30 великих господарств, з них 10 займаються тваринництвом, а також 44 дрібних господарств, які мають від 20 до 100 га землі. Господарства в основному вирощують зернові культури (кукурудзу і озиму пшеницю), посіви яких становлять до 70% площ. Також в районі сіють горох, сою, технічні культури та соняшник. 

«Другий рік поспіль район отримує рекордний урожай зернових. Ми робимо ставку на зернову кукурудзу, я вважаю, що це одна з найбільш високорентабельних і високоврожайних культур. Торік врожайність кукурудзи в середньому становила 65,5 центнерів на гектар, а деякі поля давали по 100 центнерів з гектару», - зазначив Анатолій Ляшенко.

«Площі озимої пшениці в цьому році збільшили майже в два рази - до 22,2 тис. га. Озима пшениця повністю перезимувала. Трохи зсунулися посіви через дощі, але графіку ми дотримуємося», - зазначив глава району Олександр Сластін.

Керівники районних підприємств запевнили, що паливно-мастильними матеріалами на період посівної кампанії вони повністю забезпечені. Закуповувати їх стали заздалегідь, ще в минулому році, коли ціна на ПММ була нижчою за теперішню.

Директор СТОВ «Рассвет» Олександр Бабаєв зазначив, що його підприємство також займається тваринництвом, що дає можливість цілий рік забезпечувати місцевих мешканців роботою. «Як відомо, на польових роботах мешканці зайняті тільки навесні і восени, а тваринницька сфера дозволяє людям мати постійну роботу, таким чином, село розвивається, молодь має роботу», - розповів Олександр Бабаєв.

Директор СТОВ «Мелихівське» Микола Купрєєв пояснив, що на своєму підприємстві вони застосовують сучасні методи обробітки грунту, добрива та засоби захисту, що дає можливість отримувати гарантований врожай. «Ми, крім усього іншого, організували поливну систему на 100 га полів. Там ми вирощуємо насіннєву групу таких культур, як соя, кукурудза, соняшник», - підкреслив Микола Купрєєв.