Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Історичному музеї показали старовинні писанки від етнографа Миколи Сумцова

В Історичному музеї показали старовинні писанки від етнографа Миколи Сумцова

В Харківському історичному музеї відкрилася етнографічна виставка «Чарівний світ писанки». Гості музею змогли познайомитися з історією виникнення цього мистецтва, технікою виконання писанок на Слобожанщині, елементами розпису, символікою, а також з історію колекції писанок етнографа, засновника та першого директора музею Слобідської України Миколи Сумцова. За своє життя він назбирав більше 1200 розписаних яєць, з яких після війни і руйнівного впливу часу залишилося лише трохи більше чотирьохсот. Зараз вони зберігаються у Харківському історичному музеї. 

До уваги відвідувачів представили справжні писанки із цієї колекції та їх копії, виконані майстерною писанкаркою Наталією Кравченко.

На відкритті виставки начальник управління культурі ХОДА Наталія Плотник привітала присутніх зі святом Благовіщення, яке відбувається сьогодні, 7 квітня, а також вказала, що дуже важливо в наш час вшановувати традиції наших предків. «Саме в цих традиціях зберігається наш «генетичний код» - код нашої нації. Він оберігає наше майбутнє і передає нащадкам історію нації. Ми маємо цікаву історію, народні обряди, пісні, і дуже приємно, що зараз ми розвиваємо своє прикладне мистецтво – писанкарство, вишиванки, витинанки», - підкреслила Наталя Плотникова.

Глядачі також змогли познайомитися з майстрами Харківського міського клубу писанкарства ім. А.П. Овчаренко, які показали розмаїття сучасної традиційної української писанки, виготовленої за різними видами орнаментації пасхальних яєць: різьблення, інкрустація по дереву, плетіння, розпис на кераміці, декупаж, травлення, бісерки. Для всіх бажаючих майстри провели майстер-клас.

Яскравим доповненням виставки стали великодні поштові листівки, фотографії, альбоми, які характеризують українське писанкарство, як традиційний вид народного мистецтва.