Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Піротехніки ДСНС попереджають мешканців області про небезпеку при поводженні з застарілими боєприпасами

Піротехніки ДСНС попереджають мешканців області про небезпеку при поводженні з застарілими боєприпасами

Головне управління ДСНС у Харківській області звертається до мешканців області бути обережними при виявленні застарілих боєприпасів часів Другої світової війни (авіаційних бомб, снарядів, інженерних і артилерійських мін, гранат, патронів та ін.). Тільки за перший тиждень квітня піротехніками було знешкоджено 87 вибухонебезпечних предметів. 4 квітня у Лозівському та Первомайському районах були виявлені 42 артилерійських снаряди різного калібру, 1 мінометна міна та 5 ручних гранат.

При виявленні таких предметів прохання не торкатися їх, обгородити місцезнаходження та негайно повідомити органи влади, міліцію, військовий комісаріат, відділ (управління) з питань надзвичайних ситуацій.

Головну небезпеку в таких знахідках містять пристрої ініціювання вибуху основної маси вибухівки. Від вологи, перебування в землі, при взаємодії металу та вибухівки утворюються хімічні сполуки – пікрати, які становлять основну небезпеку (зовні мають вигляд білуватих порошкоподібних наростів). Пікрати вибухають навіть від невеликого тертя, іскри, удару, тому до боєприпасу неможна навіть доторкатися.

Так, 1 квітня на приватному подвір’ї у селищі Панютине Лозівського району під час спроби розібрати боєприпас стався вибух, внаслідок якого чоловік отримав поранення правого стегна. Вибуховий предмет було знайдено на території Катеринівської сільради поблизу колишньої військової частини.