Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Випускники з окупованих територій можуть отримати документи про закінчення школи за спрощеною процедурою

Випускники з окупованих територій можуть отримати документи про закінчення школи за спрощеною процедурою

Як повідомив заступник міністра освіти і науки Павло Полянський, Міносвіти не визнає початку навчального року на тимчасово окупованих територіях, а також будь-які паперові вироби, які видають окупаційні структури та бойовики під виглядом документів про освіту. Заступник міністра зазначив, що таким випускникам шкіл, щоб вступати до вищих та професійних навчальних закладів в Україні, потрібно спочатку отримати документи про повну загальну середню освіту українського зразка. «Ми пішли на безпрецедентне спрощення і дебюрократизацію процедури отримання учнями шкільних свідоцтв у 9 класі та атестатів в 11 класі. Діти можуть закріпитися за будь-якою школою, надіславши лише заяву, та пройти в ній державну підсумкову атестацію в екстернатній формі», - додав Павло Полянський.  

За його словами, сьогодні на окупованій території знаходиться близько 3 тисяч в Донецькій області та близько 2 тисяч в Луганській випускників, які мають намір вступати до українських університетів. Саме для них, а також для всіх 11-класників Криму, продовжено термін реєстрації на зовнішнє незалежне оцінювання до 20 квітня включно.

Крім того, вже підготовлені 1873 опірні школи, щоб спростити для учнів та їхніх батьків вибір школи для екстерного проходження ДПА. Також підготовлений перелік з 191 інтернатного навчального закладу, де діти при необхідності зможуть перебувати на період підготовки та проходження ЗНО.

Також Міносвіти звернулося до МВС, СБУ та Міноборони, щоб структури забезпечили для учнів та їхніх батьків безперешкодний перетин українських блокпостів, аби вони могли скласти ДПА, отримати атестат державного зразка та скористатися своїм конституційним правом на вступ до українських університетів.

Довідка. Станом на сьогодні за межами окупованих територій навчається вже близько 46 700 учнів і дошкільнят з Донецької області та 26 500 учнів і дошкільнят з Луганської області.