Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Майстри покажуть понад 600 писанок на виставці «Вікно у Дивосвіт»

Майстри покажуть понад 600 писанок на виставці «Вікно у Дивосвіт»

Експозиція авторських робіт відкриється 24 березня о 16:00 в Обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва (вул. Пушкінська, 62). Напередодні Великодня Харківський міський клуб писанкарства ім. А.П. Овчаренко відкриває для харків’ян та гостей міста писанкове «Вікно у Дивосвіт». Цього року майстри представлять понад 600 писанок. Експозицію виставки складатимуть проекти: «Україна єдина», в якому представлено зібрання писанок за принципом розподілу етнографічних регіонів України, «Символіка у писанкарстві», що розкриває зміст символів нанесених на шкаралупу, а також авторські роботи.

«Писанки виконують обрядову, ігрову, декоративну функції. Їх не варять, не їдять, а дарують і зберігають як священний талісман. Спочатку напередодні Великодня писанки виготовляли сільські дівчата і жінки, монастирські ченці й іконописці, міські панночки, пекарі та інші, тому й техніка декорування різнилася. Професійні художники та народні майстри звернулися до писанкарства як до виду декоративно-ужиткового мистецтва вже у другій половині ХХ століття, коли зацікавленість народним мистецтвом зросла. Українська писанка в світі є символом нашого народу», - розповідають в ООМЦКІ.

Виставка писанок «Вікно у Дивосвіт» експонуватиметься по 5 травня з 10:00 до 17:30, субота-неділя – вихідні. А кожної середи, четверга та п`ятниці з 15:00 до 17:30 всіх бажаючих запрошують на майстер-шоу з писанкарства. Вхід - вільний.

Довідка. Харківський міський клуб писанкарства було створено при Центрі «Слобожанщина» у 1993 році. Започаткувала й очолила його Алла Овчаренко (1939-2013 рр.) – викладач образотворчого мистецтва, талановитий організатор і педагог. Саме тому клуб носить її ім’я.