Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Бібліотека університету ім. В. Каразіна отримала в дар близько 100 книг від своїх латиських друзів

Бібліотека університету ім. В. Каразіна отримала в дар близько 100 книг від своїх латиських друзів

Сьогодні, 19 березня, в рамках програми головування Латвії в Раді ЄС, директор Академічної бібліотеки Латвійського університету Вента Коцере передала в дар своїм колегам і добрим друзям з Центральної наукової бібліотеки Харківського національного університету ім. В. Каразіна близько 100 книг російською, латиською, німецькою та англійською мовами. Серед них унікальна серія з історії мистецтва Латвії, книги про шляхи становлення її незалежності, з розвитку вищої школи і науки, наукова література.

За словами ректора університету Віля Бакірова, університети Харкова та Риги пов'язують 10 років не тільки співпраці, а й міцної дружби: «За ці роки у нас було безліч творчих цікавих проектів, програм, зустрічей. У нас багато проектів також попереду. І ми робимо це для того, щоб розвивати відносини вчених з Латвії та Харкова, щоб ми могли обмінюватися інформацією, ідеями. І робимо ми це із задоволенням і інтересом».

Один з таких проектів про долю архітектора, латиша Юлія Цауне (1862-1930 рр), який жив у Харкові, Вента Коцере презентувала сьогодні: «На початку 20 століття в Харкові жило близько 20 тисяч латишів. Тема про долі наших великих земляків настільки захопила мене, що 8 років тому я всерйоз зайнялася цими дослідженнями. Сьогодні я хочу розповісти про одного з них - архітектора Юлія Цауне. На жаль, у Латвії про нього нічого не відомо. І перше що мені пощастило знайти, була фотографія Юлія Цауне, знайдена випадково в бібліотеці музичної академії. Її він подарував своєму старовинному другові - відомому композитору».

Побудований за проектом Юлія Цауне колишній центральний залізничний вокзал був зруйнований в роки війни. Але серед уцілілих до наших днів його будов - 17 є пам'ятками архітектури.

Захоплююча розповідь Венти Коцере була сповнена містичними збігами. За її словами, наче сам Цауне направляв її в пошуках. Так, кілька років тому в Харкові її поселили в готелі «Освіта» (вул. Революції, 18) у будинку, також побудованому за його проектом.

Нагадаємо, 18 березня на будинку - пам'ятці архітектури, побудованому за проектом Цауне по вул. Сумській, 44, було відкрито меморіальну дошку.

Довідка. Фото будинків, побудованих за проектами Юлія Цауне можна побачити тут.