Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Велике значення для результативності боротьби з корупцією має відкритість і гласність. Алексейс Лоскутовс

Велике значення для результативності боротьби з корупцією має відкритість і гласність. Алексейс Лоскутовс

Про це сьогодні, 18 березня, у ході круглого столу «Антикорупційне законодавство: теорія та практика застосування», організованого Національною академії правових наук України, Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого спільно з Посольством Латвійської Республіки в Україні, повідомив депутат Сейму Латвії, голова підкомітету протидії корупції Комітету оборони, внутрішніх справ та боротьби з корупцією Алексейс Лоскутовс, який у 2004 році очолював Антикорупційне бюро Латвії. «Успішна протидія корупції неможлива в тиші, а саме так працюють традиційні правоохоронні органи. Тому перша умова - максимальна відкритість. Як показав наш досвід, посилена увага до проблеми корупції веде до розуміння суспільством того, що в країні існує дієва система, спрямована на боротьбу з нею», - сказав він.

Так само, як і зараз Україна, Латвія пішла шляхом створення спеціалізованого органу для боротьби з корупцією. У 2002 році було створено Бюро з запобігання та боротьби з корупцією. Робота Бюро ведеться в трьох напрямках: боротьба - запобігання - освіта громадськості. Воно також здійснює контроль за фінансуванням політичних партій.

За словами Надзвичайного і Повноважного Посла Латвійської Республіки в Україні Аргіти Даудзе, тема круглого столу обрана не випадково: «Вона важлива як для Європи, Латвії, так і для України. Якщо досвід латвійських фахівців може бути корисним для українського наукового співтовариства і практиків, ми будемо цьому раді, і з задоволенням продовжимо цю співпрацю».

Довідка. У роботі круглого столу взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Аргіта Даудзе; депутат, Голова підкомітету протидії корупції Комітету оборони, внутрішніх справ та боротьби з корупцією Сейму Латвії Алексейс Лоскутовс; старший експерт з питань протидії корупції Комітету оборони, внутрішніх справ та боротьби з корупцією Сейму Латвії Інесе Войка; директор Департаменту науки і освіти ХОДА Анатолій Бабічев; прокурор Харківської області Юрій Данильченко; перший проректор Національного юридичного університету Юрій Бітюк; представники судів, правоохоронних органів, провідні та молоді науковці Харківщини.