Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області планується створити військовий меморіальний пантеон

У Харківській області планується створити військовий меморіальний пантеон

Таку пропозицію було озвучено сьогодні, 17 березня, в ході засідання Організаційного комітету з підготовки та відзначення 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941 - 1945 років, під головуванням радника голови ХОДА Сергія Стороженка. «Від обласної організації ветеранів і громадської організації "Клуб генералів" надійшла пропозиція створити регіональний військовий пантеон для перепоховання останків загиблих воїнів, полеглих у Другій світовій війні, які ми знаходимо щорічно, а також інших військових і цивільних осіб, що мають особливі заслуги перед державою. Треба зробити одне військове кладовище, таке як Арлінгтонське в США або в Ізраїлі. Це дуже важлива пропозиція», - підкреслив радник голови ХОДА.

За словами голови ради Харківської обласної організації ветеранів Анатолія Хіневича, раніше Верховною Радою були прийняті дві постанови, в рамках яких у Харкові ініційовано питання створення такого меморіалу. Це Постанова від 2 червня 2011 року «Про Національне військове меморіальне кладовище» та Постанова Верховної Ради «Про увічнення пам'яті Героїв України, які віддали своє життя за свободу і незалежність України» від 13 січня 2015 року.

Згідно з документами, на території пантеону має здійснюватися поховання ветеранів Великої Вітчизняної війни; учасників зарубіжних миротворчих місій; військовослужбовців; цивільних осіб, які вчинили героїчні вчинки в ім'я народу; державних і громадських діячів; осіб, які мають особливі заслуги перед Вітчизною.

«Харків є містом військової слави. Тут проживає велика кількість ветеранів війни та Збройних сил, учасників миротворчих операцій, локальних воєн і військових конфліктів, бойових дій в зоні проведення АТО. Тому ми виступили з такою ініціативою», - сказав Анатолій Хіневич.