Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Переселенцям вручили ключі від тимчасового житла в Балаклії

Переселенцям вручили ключі від тимчасового житла в Балаклії

Сьогодні, 13 березня, у Балаклії урочисто відкрили відремонтоване приміщення Дитячої спортивної школи, де проживатимуть тимчасові переселенці з Донецької та Луганської областей. У заході взяли участь заступник голови Харківської ОДА Юлія Світлична, перший заступник голови облради Олена Олешко, голова Балаклійської райдержадміністрації Степан Масельський і представник Проекту Європейського Союзу та Програми Розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» Світлана Слабінська. На даний момент завершено перший етап реконструкції будівлі. Спільними зусиллями влади, благодійних організацій та громадськості з грудня 2014 зроблено чимало роботи: встановлений енергозберігаючий котел, замінено вікна та двері, облаштовано загальні кухні, туалети та душові. Під час першого етапу реалізації проекту освоєно 456,9 тис. грн., з яких 80% - кошти ПРООН, а 20% - внесок місцевих бюджетів. Сьогодні Юлія Світлична, Олена Олешко та Світлана Слабінська разом з майбутніми маленькими мешканцями цього будинку урочисто перерізали стрічку, а потім оглянули відремонтовані приміщення.

«Дуже приємно відвідувати такі заходи й розуміти, що та робота, яка була проведена менше ніж за півроку, завдяки спільним зусиллям нарешті реалізована. І сьогодні ми можемо запропонувати дах над головою тим людям, які цього так потребують. Дозвольте мені передати найтепліші побажання від голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Львовича Райнін, який безпосередньо займався цим проектом», - сказала Юлія Світлична.

Після закінчення реконструкції тут зможуть жити більше 50 чоловік. Перші мешканці отримали ключі від кімнат вже сьогодні. Поки сім'ї переселенців поселять на першому поверсі, а на другому продовжать ремонт. Підрядникам ще потрібно замінити дах і перестелити підлогу, а також завершити ремонт в кімнатах і обставити їх новими меблями. Представники обласної влади запевняють, що другий етап реконструкції теж вдасться завершити в короткі терміни.

«Я дуже сподіваюся, що у тих сімей, які сьогодні отримали квартири від нового житла, буде можливість повернутися в свої рідні домівки. А поки ми будемо робити все можливе, щоб полегшити їх перебування на території Харківської області, адже багато переселенців не мали можливості взяти з собою нічого з дому», - запевнила заступник голови облдержадміністрації.

У свою чергу Степан Масельський зазначив, що Балаклійський район приймає переселенців з травня 2014 року, і подякував обласній владі за те, що на XXXIV сесії облради на другий етап реконструкції приміщення для тимчасового проживання сімей з Донецької та Луганської обалстей було виділено 90 тис. грн.

Довідка. Окрім ремонту будівлі ДЮСШ в Балаклії, спільний проект ЄС/ПРООН реалізує ще один проект - в селищі Хорошево (Харківський район) для проживання внутрішніх переміщених осіб з особливими потребами (інвалідів та інвалідів-колясочників). У геріатричному пансіонаті будуть замінені двері, облаштовано коридори і додаткові санвузли, встановлені спеціальні поручні в коридорах, актових залах, влаштовані пандуси на переходах і спеціальні підйомники у ванних кімнатах.

ПРООН спільно з Європейським Союзом і в партнерстві з місцевою владою підтримує проекти громад по відновленню соціальної інфраструктури в семи областях - Дніпропетровській, Харківській, Полтавській, Запорізькій, Одеській, Донецькій і Луганській - на загальну суму понад 12 млн. грн.