Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Актори й режисери Театру ляльок отримали відзнаки ХОДА

Актори й режисери Театру ляльок отримали відзнаки ХОДА

Сьогодні, 11 березня, у Харківському державному академічному театрі ляльок ім. В. А. Афанасьєва пройшов урочистий вечір, присвячений 75-річчю з дня заснування театру. В урочистостях взяли участь директор Департаменту культури і туризму ХОДА Олег Яцина та перший заступник голови Харківської обласної ради Олена Олешко. Олег Яцина привітав ювілярів від імені голови Харківської обласної державної адміністрації та нагородив представників творчого колективу театру Почесними грамотами і Відзнаками ХОДА.

«Наш театр відомий у всьому світі. 60 років тому саме тут відбулася перша в Україні прем’єра постановки для дорослого глядача. І саме тут було створено першу в Україні вищу школу лялькарів. Тож хочу висловити величезну подяку колективу театру за натхненну творчу працю, дбайливе ставлення й розвиток славних традицій і побажати нових творчих успіхів», - сказав директор Департаменту культури і туризму.

У ході урочистостей відбувся показ відеофільму з історії життя театру, також глядачі подивилися виставу «Одруження» за п’єсою Миколи Гоголя.

Довідка. Харківський державний академічний театр ляльок відкрився в Харкові 1 липня 1939 року п'єсою «На волі». У 1952 році художнім керівником театру став В.Афанасьєв. У 1955 році відбулася перша в Україні прем’єра постановки для дорослого глядача – «Чортів млин» І.Штока. Ця вистава майже 50 років не сходить зі сцени.

За час свого існування у театрі було поставлено більш ніж 280 п'єс, з них більше 20 розраховані на дорослу публіку. Сьогодні харків’яни мають найбільший в Україні репертуар для дорослих серед театрів ляльок. Тут працює унікальний, єдиний в Україні Музей театральних ляльок, у фонді якого сьогодні зберігається близько 14 тисяч експонатів.

6 листопада 1997 року театру присвоєно ім’я В. А. Афанасьєва. У 2002 році театру присвоєно статус «академічного».