Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківські «швидкі» доїжджають до пацієнта за сім з половиною хвилин

Харківські «швидкі» доїжджають до пацієнта за сім з половиною хвилин

На базі КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» 24 лютого проходив День лікаря з медицини невідкладних станів. Своїм досвідом з медичними працівниками та лікарями-інтернами ділилися головний позаштатний спеціаліст з медицини невідкладних станів Департаменту охорони здоров’я ХОДА Віктор Забашта та доцент кафедри медицини невідкладних станів ХМАПО Євгенія Кіношенко. Як розповів Віктор Забашта, на теперішній час в районах області визначено 188 місць базування бригад екстреної медичної допомоги у число яких входять 26 відділень, 49 пунктів постійного базування бригад та 113 пунктів тимчасового базування бригад медичної допомоги. 

За його словами, в минулому році середньодобова кількість викликів на бригаду «швидкої» у області та Харкові становила у середньому 15,9, у сільської місцевості – 9,7 виклики за добу. Від загальної кількості викликів по Харківській області у 2014 році частка екстрених викликів склала – 92,5%, не екстрених – 7,5% (у 2013 році частка екстрених викликів склала 88,5%, не екстрених – 11,5%).

Віктор Забашта зазначив, що тривалість доїзду на виклик у середньому по місту Харкову складає 7 хвилин 35 секунд та по області - 12 хвилин 7 секунд.

Також на заході Євгенія Кіношенко розповіла про особливості екстреної медичної допомоги на дошпитальному етапі при порушення серцевого ритму. У ході бесіди була надана характеристика груп лікарських засобів, які використовуються для лікування порушень серцевого ритму. Обговорювалися показання та протипоказання для призначення ліків та їх можливі побічні дії.

Довідка. На сьогодні в регіоні діє єдина інформаційна система служби екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Харківської області. Принципова відмінність системи від аналогічних полягає в тому, що до її складу та функцій входить не тільки GPS-моніторинг, але й спеціалізована диспетчерська система, що базується на сучасному цифровому зв’язку.