Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область надала медичну допомогу 52 тис. переселенців

Харківська область надала медичну допомогу 52 тис. переселенців

Тимчасово виконуючий повноваження заступника голови ХОДА Вадим Глушко 24 лютого зустрівся з головою представництва Міжнародної організації міграції (МОМ) в Україні Манфредом Профазі та іншими членами делегації для того, щоб обговорити потреби та пріоритети Харківської області з підтримки внутрішньо переміщених осіб і більш ефективної роботи МОМ. Манфред Профазі нагадав, що в жовтні минулого року МОМ запустила програму грошових виплат переселенцям. Голова представництва МОМ високо оцінив роботу харківської влади в організації цієї програми. «Цією програмою ми показали, що за короткий час можливо налагодити систему компенсації втрат, які понесли ці люди», - сказав Манфред Профазі. 

Як уточнив Вадим Глушко, Харківська область залишається лідером за кількістю тимчасово переміщених осіб. На сьогодні в регіоні офіційно зареєстровано 142 тис. переселенців. Для прикладу в сусідній Дніпропетровській області їх число в два рази менше. Крім того, люди продовжують переїжджати в наш регіон.

«Ми відзначаємо постійний потік пацієнтів із серйозними хронічними захворюваннями, які потребують постійного дорогого лікування. В область з числа переселенців приїхали 2,5 тис. пацієнтів з онкозахворюваннями, 400 пацієнтів прибуло до нас з цукровим діабетом, 190 осіб з туберкульозом різних форм, 160 з ВІЛ, які потребують антиретровірусної терапії. Для їх лікування ми беремо фінансові ресурси та медикаменти, які по бюджетному законодавству України призначені для жителів області», - сказав директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан.

За його словами, всього з початку бойових дій на Донбасі харківські лікарі надали медичну допомогу 52 тис. переселенцям. З них 12 тис. - в стаціонарах. При цьому Харківська область отримала з держбюджету кошти тільки на лікування своїх жителів.

«Ми плануємо за підтримки Євросоюзу реалізувати програми підтримки громад, які приймають велику кількість переселенців. Переселенці і місцеві жителі самі будуть вирішувати на які інфраструктурні проекти потрібно витратити кошти - ремонт дитячого садка, будівництво спортивного майданчика та інші. Таким чином, ми сподіваємося зробити свій внесок у цю ситуацію», - пообіцяв Манфред Профазі.