Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові прозвучав твір Карла Черні, який жодного разу не виконувався в Україні

У Харкові прозвучав твір Карла Черні, який жодного разу не виконувався в Україні

Під час гала-концерту фортепіанного конкурсу «Карл Черні. Не тільки етюди...» у виконанні студентського оркестру ХНУМ ім. І.П. Котляревського та лауреатів міжнародних конкурсів піаністів Марії Бондаренко та Дениса Кашуби було виконано першу частину концерту Карла Черні для фортепіано в чотири руки з оркестром. Саме завдяки конкурсу його організаторам вдалося відшукати ноти цього твору і вперше представити його увазі публіки. Ім'я австрійського композитора Карла Черні (21 лютого 1771 р.- 15 липня 1857 р.) знайоме кожному піаністу, проте не широкому загалу. Організатори конкурсу ставили за мету не тільки познайомити публіку з його творчістю, а й удосконалити виконавську майстерність учнів класу фортепіано, активізувати творчу роботу викладачів, узагальнити передовий педагогічний досвід.

У обласному конкурсі взяли участь декілька сотень піаністів різного віку, представники усіх ланок мистецької освіти Харкова і Харківської області – шкіл естетичного виховання, Харківської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату, Харківського музичного училища ім. Б. М. Лятошинського, Харківського національного університету мистецтв ім. І. П. Котляревського.

Переможці конкурсу у всіх вікових категоріях взяли участь у гала-концерті. Справжнім подарунком для слухачів стало прем’єрне виконання у Харкові маловідомих та рідко виконуваних творів композитора у виконанні студентів університету мистецтв.

Довідка. Організатори конкурсу — Харківський національний університет мистецтв ім. І.П. Котляревського, Обласний навчально-методичний центр підвищення кваліфікації працівників культосвітніх закладів, благодійний фонд «Харківські асамблеї», за сприяння Міністерства культури Україні, Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації.