Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Під Харковом хочуть створити центр для переселенців на 2 тис. осіб

Під Харковом хочуть створити центр для переселенців на 2 тис. осіб

Як вирішити проблеми переселенців, 20 лютого обговорювали в Харківській ОДА на круглому столі, присвяченому застосуванню механізму державно-приватного партнерства для вирішення соціальних проблем та відновлення територій. На заході були присутні т.в.п. заступника голови облдержадміністрації Євгеній Шахненко, директор програми USAID Мік Мюллей, представники структурних підрозділів ХОДА, волонтерських організацій та благодійних фондів, міжнародних організацій. «Вирішенню соціальних проблем та відновленню територій наразі приділяється особлива увага як центральними органами виконавчої влади, так і обласною державною адміністрацією. В умовах нестачі бюджетних ресурсів для вирішення цих задач, велике значення має впровадження державно-приватного партнерства як ефективного механізму співробітництва між органами державної влади, органами місцевого самоврядування, приватним сектором та інститутами громадянського суспільства», - зазначив Євгеній Шахненко, відкриваючи засідання круглого столу. 

Проблеми, які вимагають термінового вирішення, окреслили представники громадськості. Так, голова правління Благодійної організації «БФ «Станція Харків» Олена Гончарова повідомила, що, починаючи з травня 2014 року, до них за допомогою звернулося близько 60 тис. осіб. Найбільше переселенці потребують тимчасового й постійного житла та працевлаштування. Питання житла волонтери запропонували вирішувати спільними зусиллями з обласною владою та приватними інвесторами. Представник волонтерської організації «Help-army» Надія Кривицька порушила проблему медичної реабілітації переселенців та військових, постраждалих у зоні АТО, також зазначивши, що реалізація подібної програми неможлива без допомоги державної та місцевої влади.
Усі виступи представників громадськості уважно вислухав директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан. Він пообіцяв довести всю озвучену інформацію до відома голови облдержадміністрації. «Колектив департаменту охорони здоров'я на вашому боці», - запевнив Олександр Галацан.

Одним із напрямків вирішення проблем переселенців може стати проект Міжрегіонального житлово-реабілітаційного комплексу «Слобожанщина - нова домівка». Його презентував у ході круглого столу директор Харківського регіонального центру з інвестицій та розвитку державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України Олександр Дудка.

За його словами, проект передбачає використання для потреб тимчасово переміщених осіб будівлі та земель Обласного дитячого туберкульозного санаторію. Тут, за підрахунками авторів проекту, можна розмістити близько 2 тис. осіб. У величезному комплексі площею близько 14 500 кв.м на даний момент функціонують усього 80 ліжок.

Як зазначив Олександр Галацан, саму установу - і її функції, і персонал - безумовно, необхідно зберегти, але є реальні можливості для її переведення.

Відзначимо, що в цьому санаторії не проходять реабілітацію діти з відкритою формою туберкульозу, а тому територія та сама будівля безпечні. У даний момент проект «Слобожанщина – нова домівка» шукає додаткові джерела фінансування в рамках програм державно-приватного партнерства.