Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

93% дітей-сиріт на Харківщині проживають в прийомних сім’ях та будинках сімейного типу

93% дітей-сиріт на Харківщині проживають в прийомних сім’ях та будинках сімейного типу

Про це повідомив директор Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Мінсоцполітики Руслан Колбаса під час брифінгу заступника Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції Сергія Устименка, який прибув 19 лютого в Харківську область з робочим візитом. В той же час, в середньому по Україні сімейними формами виховання (опіка, піклування, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу) охоплено 85,3% дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування від загальної кількості дітей цієї категорії.

Заступник Міністра та директор Департаменту в рамках свого візиту поспілкувалися з волонтерами «Станції Харків», які допомагають тимчасовим переселенцям із зони АТО, які прибувають на залізничний вокзал Харкова, відвідали дитячі будинки сімейного типу в смт Пісочин та Відрадне. Далі вони поспілкувалися з бійцями АТО, які отримують протези на Харківському казенному експериментальному протезно-ортопедичному підприємстві, оглянули протезний цех підприємства, а також відвідали Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей, де поговорили з дітьми, яких перевезли з зони АТО. Крім того, побували в Харківському обласному соціальному гуртожитку для дітей-сиріт, який розташований у м. Чугуєві.

«Ми були в дитячих будинках сімейного типу. В одному з них склалася династія – донька матері-виховательки також взяла на виховання дітей сиріт і дітей позбавлених батьківського піклування. Для мене це показник», - сказав Руслан Колбаса. Також директор Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Мінсоцполітики додав, що кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування з кожним роком в Україні зменшується.

Як зазначив Сергій Устименко, діяльність Уряду зараз спрямована на реалізацію програм підтримки та надання допомоги дітям із зони антитерористичної операції. «Саме питання реалізації прав дітей – одне з пріоритетних завдань міністерства. У стислі терміни необхідно розробити та впровадити комплексну політику забезпечення добробуту і захисту дитини в рамках загальної соціальної політики, виходячи з найкращих інтересів дитини», - підкреслив заступника Міністра соціальної політики України.

«Ми повинні зараз реформувати систему таким чином, щоб профілактичні заходи, попередження сімейного неблагополуччя, робота з сім’ями в складних життєвих обставин була для нас пріоритетом», - додав Руслан Колбаса.