Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Найбільшу кількість корупційних злочинів виявлено прокуратурою області у сфері бюджетних та земельних відносин

Найбільшу кількість корупційних злочинів виявлено прокуратурою області у  сфері бюджетних та земельних відносин

Про це сьогодні, 18 лютого, повідомив прокурор Харківської області Юрій Данильченко під час прес-конференції "Боротьба з корупцією в Харківському регіоні» за участю голови ХОДА Ігоря Райніна, начальника Управління СБУ в Харківській області Олександра Пивовара, в.о. начальника Головного управління МВС України в Харківській області Юрія Гладика. «Найчастіше законодавство у земельній сфері порушується представниками органів місцевої влади. Найпоширенішою схемою передачі землі у власність є узаконення права на ділянку через суд. Так, у 2010 році чиновники Вовчанської РДА передали одній харків'янці ділянку лісу 1 категорії, що виконує водоохоронні та ґрунтозахисні функції. На основі рішення суду вона отримала держакт на землю. Наразі досудове розслідування проводиться за ст. 364 КК України. Чиновникам загрожує до 6 років в'язниці», - сказав Юрій Данильченко.

Серед корупційних схем також продаж державної землі без аукціонів (тільки в Барвінківському районі голова адміністрації своїм розпорядженням віддав 1200 га вартістю більше 20 млн. грн. фермерам) та відведення нібито незатребуваних земельних паїв. Так, у серпні 2012 року голова Краснокутської РДА, не маючи законних підстав, передав в оренду 900 га землі для ведення фермерського господарства.

За результатами перевірок у Головному управлінні Держземагентства прокуратурою було пред'явлено 19 позовів з метою повернення 38-ми гектарів сільгоспземель  у власність держави. Збиток державі склав майже 9,5 млн. грн.

Масштабною проблемою, назвав Юрій Данильченко незаконне відведення земель Харківською міською радою у власність обслуговуючим кооперативам. Вони безкоштовно отримали близько тисячі гектарів землі, а потім продавали її. За словами прокурора області, подібна схема використовувалася міськрадою майже у 200 випадках.

«Ми не тільки будемо припиняти такі дії і через суди повертати державі її власність, а й обов'язково давати правову оцінку діям чиновників, які не бачать, що настали нові часи, тож не варто так зневажливо ставитися до закону. Ганебна практика умовних вироків залишилася в минулому. Всі корупціонери відтепер будуть засуджуватися до реальних мір покарання», - сказав він.