Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область - одна з лідерів з реформування охорони здоров'я. Олександр Квіташвілі

Харківська область - одна з лідерів з реформування охорони здоров'я. Олександр Квіташвілі

Під час наради у Харківському національному медичному університеті Міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі представив керівникам органів місцевого самоврядування та медичній спільноті області проект реформи системи охорони здоров’я України. За його словами, на першому етапі буде проведено аудити закладів охорони здоров’я на їх здатність до переходу на нову модель надання медичних послуг та їх фінансування. «Харківська область - одна з лідерів з реформування охорони здоров'я, тому я думаю, що тут процес піде дуже швидко. Тим більше, що є величезна готовність місцевої влади і всієї системи до змін», - зауважив міністр.

За словами Олександр Квіташвілі, 2015 рік має стане майданчиком для проведення повномасштабної реформи медичної галузі. Першочерговими завданнями реформування мають стати: створення нової моделі фінансування галузі, автономія медичних закладів у використанні коштів, передача державних закупівель міжнародним організаціям, таким як ООН та ЮНІСЕФ, зниження цін на ліки завдяки скасування непотрібних ліцензій та зборів.

Як зазначив міністр, зараз в країні неординарна ситуація. Багато людей мігрують по всій країні і гроші повинні слідувати за ними.

«Ми хочемо щоб у пацієнта був вибір куди піти лікуватися. Щоб у лікарень була можливість легалізувати доходи, які сьогодні є де-факто, і можливість вкладати гроші в розвиток своєї установи. Держава повинна забезпечувати безкоштовні послуги лише для того сегменту населення, який не може собі цього дозволити з різних причин. Лікування онкохворих, інсулінозалежних і гемодіаліз будуть фінансуватися державою»,- запевнив Олександр Квіташвілі.

Під час зустрічі також йшлося про новації Бюджетного Кодексу, яким передбачено перерозподіл функцій між державним і місцевими бюджетами.

Довідка. У державному бюджеті 2015 року видатки на охорону здоров’я становлять 59,6 млрд грн. (на 3,9 млрд грн. більше, ніж у 2014 році).

З урахуванням нової моделі фінансового забезпечення місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин, на функціонування закладів охорони здоров'я Харківської області передбачено медичну субвенцію в обсязі 2 млрд. 955,4 млн. грн., що на 280,6 млн. грн. більше обсягу 2014 року. Також, у Державному бюджеті-2015 для Харківщини передбачено субвенцію з державного бюджету на придбання медикаментів та виробів медичного призначення для забезпечення швидкої медичної допомоги у сумі 10 млн. 275,7 тис. грн. та на придбання витратних матеріалів для інгаляційної анестезії в обсязі 1 млн. 205,7 тис. грн.