Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ігор Райнін та Олександр Квіташвілі обговорили майбутню реформу системи охорони здоров'я та розвиток військової медицини

Ігор Райнін та Олександр Квіташвілі обговорили майбутню реформу системи охорони здоров'я та розвиток військової медицини

Голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Райнін 10 лютого провів зустріч з Міністром охорони здоров'я України Олександром Квіташвілі, в ході якої обговорювалися першочергові кроки реалізації реформи національної системи охорони здоров'я. На зустрічі також були присутні голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, т.в.п. заступника голови ХОДА Вадим Глушко, директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан, представники Міністерства охорони здоров'я. Також в ході зустрічі обговорювалися питання розвитку військової медицини, надання первинної медичної допомоги жителям регіону, робота служби екстреної медичної допомоги та її розвиток, а також надання медичної допомоги тимчасово переміщеним особам із зони АТО, які проживають на території Харківської області. Окрему увагу приділили питанню проведення переселенцям процедури гемодіалізу.

Як зазначив Ігор Райнін, Харківщина - перспективний регіон для реалізації пілотних проектів у сфері охорони здоров'я. «Будь-яка ініціатива завжди складна, оскільки реформи - це зміни. Але ми готові активно підключитися до роботи. Тому будь-які проекти, які будуть впроваджуватися в рамках реформи охорони здоров'я, ми будемо підтримувати. І хотілося б, щоб Харківська область була першою в реалізації нових проектів та ініціатив», - підкреслив голова Харківської ОДА.

«Перебуваючи з робочим візитом у Харківській області, для мене головне познайомитися з усім медичним суспільством Харківщини, ознайомити лікарів з тими реформами, які незабаром будуть відбуватися в сфері охорони здоров'я. При цьому мені важливо дізнатися думку як медичних працівників, так і керівництва Харківської області щодо майбутніх змін. Оскільки сьогодні важливо допомогти областям перейти на нову систему охорони здоров'я з найменшим радикальним підходом і стресом. Тим більше, Харківська область є прикордонною, тут багато переселенців з Донецької та Луганської областей. Тому вашій області потрібно допомагати ще в цьому напрямку», - зазначив Міністр охорони здоров'я.

Також Олександр Квіташвілі підкреслив, що на сьогоднішній день першочерговими завданнями МОЗ України є - створення нової моделі фінансування галузі охорони здоров'я, оптимізація мережі медичних установ, лібералізація ринку фармацевтичних послуг, передача державних закупівель міжнародним організаціям, скасування непотрібних ліцензій і різного роду непотрібних форм звітності, спрощення реєстрації та сертифікацій і багато інше. Також окрему увагу Міністр охорони здоров'я приділив наданню медичної допомоги в сільській місцевості. «Ми працюємо в цьому напрямку. І частина реформи стосуватиметься якраз надання медичної допомоги в сільській місцевості. Наші зусилля будуть спрямовані на те, щоб створити нормальні умови роботи для лікарів у селах, а також у рази збільшити їх фінансову підтримку», - підкреслив Міністр.