Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Верховна Рада направила у Конституційний суд законопроект про зняття недоторканності з нардепів та суддів

Верховна Рада направила у Конституційний суд законопроект про зняття недоторканності з нардепів та суддів

Народні депутати підтримали законопроект № 1776 "Про внесення змін до Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України та суддів)" для направлення на висновок Конституційного суду України. За відповідне рішення проголосували 365 нардепів з 226 мінімально необхідних. Даний законопроект виключає зі статті 80 Конституції України положення, згідно з яким, народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність, та що нардепи не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані. 

Крім того, до стаття 129 Конституції України вноситься норма, згідно з якою "притягнення суддів до юридичної відповідальності здійснюється на загальних підставах".

"Судді не можуть бути притягнуті до юридичної відповідальності за діяння, вчинені у зв'язку зі здійсненням правосуддя, крім випадків ухвалення завідомо неправосудного судового рішення, порушення присяги судді або вчинення дисциплінарного правопорушення", - йдеться у документі.