Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За останнє десятиріччя смертності від раку в Україні зменшилась на 15%

За останнє десятиріччя смертності від раку в Україні зменшилась на 15%

Як повідомляє Департамент охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації, в області на обліку перебуває 70,2 тис. онкохворих. Протягом 2014 року зареєстровано 9754 (у 2013 році – 9806) випадків захворювання на рак. У середньому за рік від раку в області помирає 5154 особи (найчастіше від раку легенів). Завдяки організаційним заходам, спрямованим на поліпшення профілактики, діагностики та лікування онкологічних хворих, в Україні за останнє десятиріччя вдалося досягти деяких успіхів в організації онкологічної допомоги населенню, найбільш значущими з яких є зменшення смертності на 15%, летальності хворих до року на 5%, занедбаності раку на 7%, збільшення охоплення спеціальним лікуванням хворих на рак до 65,8%.  

Виявлення раку на ранній стадії та його адекватне лікування забезпечує стійке одужання у 100% хворих з I стадією, у 80% - з II стадією, у 25-30% з ІІІ стадією та у 5-8% з IV стадією хвороби. Особливе значення в ранній діагностиці раку мають скринінгові програми, що дозволяють визначати пухлину на початкових стадіях росту. Слід відзначити, що харківські вчені разом з київськими колегами створили апарат «Магнітерм», який використовують при проведенні хіміотерапії при лікуванні раку молочної залози.

Зараз в Україні діє «Загальнодержавна програма боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року», яка затверджена Законом України від 23 грудня 2009 року. Основними завданнями цієї програми є організація роботи щодо профілактики онкологічних захворювань, відновлення ефективної системи профілактичних оглядів та диспансеризації пацієнтів з передпухлинними захворюваннями, запровадження програм скринінгу молочної залози, шийки матки та передміхурової залози. Варто відзначити, що постійно збільшується рівень фінансування боротьби з онкологічними захворюваннями. У 2012 році сума фінансування по Загальнодержавній програмі склала понад 230 млн. грн., В 2013 - понад 294 млн. грн., В 2014 - 277 млн. грн. На 2015 рік заплановано понад 300 млн. грн. фінансування.