Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Шановні друзі!

Шановні друзі!

Сьогодні в Україні згадують події 29 січня 1918 року, відомі як бій під Крутами. Цього дня на залізничній станції поблизу селища Крути за 130 кілометрів на північний-схід від Києва відбувся бій між 4-тисячною більшовицькою армією М. Муравйова та 300-ми національно-свідомими київськими студентами, що захищали підступи до Києва. Бій тривав 5 годин. Ми вшановуємо героїзм української молоді, яка загинула в нерівному бою, відстоюючи зі зброєю в руках українську державність. Ці молоді хлопці тоді, у холодному січні 1918 р., подали усій нації приклад беззавітного служіння українській справі. Саме завдяки тому подвигу, який здійснили українські патріоти під Крутами, було затримане швидке просування російських військ до столиці УНР. А, головне, – цей бій мав непересічне значення для гартування національного духу українців. Можна сміливо стверджувати, що якби не Крути, то інакшим був би рух опору у 20-ті, 30-ті і 40-ві роки ХХ століття.

У той день під Крутами молоді хлопці виконали свій обов’язок та поставлене бойове завдання – призупинили наступ ворога на цій ділянці фронту.

Сьогодні в майже аналогічний час, але вже в ХХІ ст. знову найбільшою загрозою для української державності, як і в часи Української народної республіки, є загроза зовнішнього вторгнення . Саме тому завдання усіх українських патріотичних сил у цій ситуації об’єднувати зусилля для реалізації спільних дій на захист української сутності нашої Вітчизни.

Лише спільними діями, лише в єднанні навколо національних цінностей та інтересів ми можемо досягти шляхетної мети – звільнення українських територій, побудови сильної, вільної й справедливої України, рівної серед рівних в спільноті європейських побратимів. Саме це може сьогодні бути найкращим внеском у пам’ять про героїв Крут.

Слава Україні!

Голова обласної державної
адміністрації                                                                                                   І.Балута