Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Відбулася чергова нарада Міжвідомчого оперативного штабу Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

Відбулася чергова нарада Міжвідомчого оперативного штабу Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

У Державній службі України з надзвичайних ситуацій 28 січня відбулася чергова оперативна нарада Міжвідомчого оперативного штабу Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка проходила у режимі відеоконференції під головуванням начальника Служби Сергія Бочковського. У нараді також взяли участь т.в.п. заступника голови ХОДА В'ячеслав Аббакумов, начальник Головного управління ДСНС України в Харківській області Павло Одарюк, його перший заступник Олександр Волобуєв і заступник Сергій Чабань, начальник управління попередження надзвичайних ситуацій обласного управління ДСНС Сергій Калюжний, а також ректор Національного університету цивільного захисту України Володимир Садковий та директор Департаменту цивільного захисту ХОДА Володимир Фадєєв. На засіданні були розглянуті питання переведення територіальних підсистем єдиної державної системи цивільного захисту в посилений режим роботи, інвентаризації захисних споруд цивільного захисту, а також виконання планів навчання керівного складу з питань цивільного захисту.

Під час наради Павло Одарюк повідомив, що згідно доручення голови Служби Сергія Бочковского та доручення прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка на території Харківської області створені оперативний штаб і групи для управління і координації робіт з забезпечення безпеки громадян і захисту об'єктів інфраструктури. Також проведена робота з підготовки підрозділів до роботи у посиленому режимі несення служби. Щодня в Харківському гарнізоні на чергування заступають майже 500 чоловік особового складу на 166 одиницях техніки. В Національному університеті цивільного захисту України на цілодобовому чергуванні знаходяться 100 курсантів, яких можна задіяти до ліквідації наслідків НС, та група психологів.

З метою підвищення готовності до виконання завдань за призначенням проведена оперативна перевірка Аварійно-рятувального загону спеціального призначення.

Крім того, за словами Павла Одарюка, забезпечено постійний моніторинг техногенної і пожежної безпеки у регіоні, посилено спостереження за гідрометеорологічною обстановкою і контроль за ситуацією на потенційно-небезпечних об'єктах. Додатково перевірено стан зовнішнього протипожежного водопостачання. Відпрацьовані основні маршрути пересування до важливих і пожежонебезпечний об'єктів.

В ході наради також обговорювалося питання планування евакуації населення у разі виникнення надзвичайної ситуації. Так, як підкреслив Павло Одарюк, членами обласної Комісії з проведення евакуації населення відпрацьовані основні плануючи документи, які визначають порядок та схему проведення евакуації, а також організації життєзабезпечення населення, насамперед під час виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних із: катастрофічним затопленням території (до зони можливого затоплення потрапляє близько 50 населених пунктів 5-ти районів області: Печенізький, Чугуївський, Зміївський, Балаклійський, Ізюмський); аваріями з викидом небезпечних хімічних речовин, насамперед аварій на аміакопроводі «Толяті – Одеса»; вибухами (пожежами) на складах арсеналах зберігання боєприпасів.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України постановою №18 від 26 січня утворив Державну комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Голова комісії - прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, перший заступник - віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко. Заступником, а також керівником робіт із ліквідації наслідків надзвичайної ситуації визначено голову ДСНС України Сергія Бочковського.