Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Меморіальна дошка Юрію Шевельову: харків’яни виграли позов, але пам’ятний знак встановлювати не поспішають

Меморіальна дошка Юрію Шевельову: харків’яни виграли позов, але пам’ятний знак встановлювати не поспішають

Як розповів сьогодні, 26 січня, під час прес-конференції в прес-центрі ХОДА письменник Сергій Жадан, ще 25 грудня Харківський апеляційний адміністративний суд визнав незаконним розпорядження Харківського міського голови про демонтаж меморіальної дошки українському вченому-лінгвістові Юрію Шевельову, яка була встановлена у вересні 2013 року на вул. Сумській,17 у Харкові, і яку знищили через три тижні. За словами письменника, судове рішення, в тому числі, означає, що додаткових дозволів на встановлення нового пам’ятного знаку харківська громада не потребує. Єдине, потрібно, щоб нова дошка була виготовлена у межах тих ескізів, що були затверджені міської радою в 2011 році. Попри це, замовляти нову дошку ініціативна група харків’ян не поспішає. 

«Для нас, для харків’ян ім’я Шевельова – це не політичний символ. Цей вчений був знаковою фігурою для Харкова. І нам здається, що дуже правильним було б ввести його ім’я в належний контекст, без політичної заангажованості, без тих емоцій, якими супроводжувалася вся історія з дошкою. Цим ми і будемо займатися», - пояснив Сергій Жадан.

Як зазначила присутня на прес-конференції координатор Українського клубу Слобідчини та Громадської ініціативи зі встановлення меморіальної дошки Ю. Шевельову Вікторія Склярова, громадськість має намір проводити різноманітні акції та ініціативи для популяризації ідей вченого, а також започаткувати цикл телепрограм про ідеї Юрія Шевельова, щоб встановлення пам’ятної дошки було спокійно сприйнято більшістю харків’ян. 

Довідка. Юрій Шевельов народився 17 грудня 1908 року у Харкові. Вчений займався дослідженнями історії української мови («Украинский язык в первой половине двадцатого века (1900—1941)», 1987), історичної морфології, синтаксису і лексикології української мови, інших слов'янських мов (російська, білоруська, словацька, польська, сербсько-хорватська, чеська, старослов'янську), антропонімії, також опублікував ряд рецензій на відповідні наукові роботи (найважливіші з цих статей, написаних до 1970 року, зібрані в книзі «Teasers and Appeasers», 1971). Шевельов редагував багато наукових та літературних журналів та серій, зокрема серію «Historical Phonology of the Slavic Languages». Помер 12 квітня 2002 року в Нью-Йорку (США).