Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Терапевти Харківщини обмінялися досвідом у питаннях лікування захворювань нирок

Терапевти Харківщини обмінялися досвідом у питаннях лікування захворювань нирок

На базі ДУ «Національний інститут терапії ім. Л.Т. Малої НАМН України» відбувся День лікаря-терапевта на тему «Актуальні питання терапії та профілактичної медицини. Діагностика, лікування та профілактика захворювань нирок та ниркової недостатності». На заході були присутні в.о. головного позаштатного спеціаліста Департаменту охорони здоров'я ХОДА з терапії, старший науковий співробітник інституту Віктор Денисенко, керівники відділів і співробітники інституту, лікарі-терапевти, кардіологи, сімейні лікарі закладів охорони здоров’я області. Віктор Денисенко в своїй доповіді обґрунтував необхідність комплексної терапії в лікуванні TORCH-інфекцій, надав характеристику сучасних вітчизняних противірусних засобів, висвітив механізми їх антивірусної дії, надав принципіальні схеми лікування. Зупинився лікар і на принципах діагностики захворювань. 

В свою чергу, науковий співробітник інституту Поліна Семенових присвятила свою доповідь сучасним аспектам патогенезу і підходам до профілактики діабетичної нефропатії. У доповіді лікар навела дані щодо основних факторів прогресування діабетичної нефропатії. Також доповідач відобразила принципи профілактики нефропатії.

У своєму виступі «Принципи терапії і профілактики запальних захворювань нирок» старший науковий співробітник інституту Олександра Кірієнка висвітив дані щодо причин пієлонефриту, привів класифікацію щодо типів та механізмів уражень сечовидільної системи. Доповідач розповів про принципи клінічної, лабораторної та інструментальної діагностики захворювань нирок, обґрунтував необхідність комплексної антибактеріальної терапії гострого та хронічного пієлонефриту, представив схеми сучасної антибактеріальної терапії з використанням різних груп препаратів.

Молодший науковий співробітник інституту Тетяна Щербань зробила наголос на численних хімічних процесах, що відбуваються в організмі людини в процесі життя за допомогою ферментів, виробництво яких контролюють гени. «Проте їх активність залежить від умов навколишнього середовища в даний момент. Взаємовідношення спадкового чинника і конкретних умов у розвитку хвороб обміну можна простежити на прикладі обміну нуклеїнових кислот (гіперурекемія, подагра, оротоурія) при яких зміна харчового раціону, способу повсякденного життя і відмова від шкідливих звичок призводять до значних змін у перебігу хвороби», - наголосила Тетяна Щербань.