Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Фахівці з лікувальної фізкультури обговорили питання лікування спортсменів

Фахівці з лікувальної фізкультури обговорили питання лікування спортсменів

На базі КЗОЗ «Харківський обласний лікарсько-фізкультурний диспансер» відбувся День фахівця з лікувальної фізкультури та спортивної медицини. На заході були присутні головний позаштатний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я ХОДА з лікувальної фізкультури та спортивної медицини, головний лікар обласного лікарсько-фізкультурного диспансеру Віктор Кириллов, лікарі лікувальної фізкультури, лікарі спортивної медицини, медичні сестри та інструктори з лікувальної фізкультури закладів охорони здоров’я Харкова та області. 

Лікар спортивної медицини Харківського обласного лікарсько-фізкультурного диспансеру Ірина Туманцова поділилася своїм досвідом в визначенні функціонального стану спортсменів та осіб, що займаються фізичною культурою та спортом під час тренувань за допомогою медико-педагогічних спостережень. Як пояснила лікар, в процесі проведення медико-педагогічних спостережень використовуються як прості методи спостереження (визначення щільності тренування, побудова фізіологічної кривої, визначення типів реакції серцево-судинної системи на навантаження, проведення функціональних проб дихальної системи, дослідження нервової системи, динамометрія), так і складні: електрокардіографія, електроенцефалографія, електроміографія, біохімічні методи дослідження. «Оцінка стану спортсменів та осіб, що займаються фізичною культурою та спортом, в процесі тренування сприяє досягненню максимального оздоровчого результату та запобіганню розвитку передпатологічних та патологічних станів, удосконаленню планування та індивідуалізації тренувального процесу», - пояснила Ірина Туманцова.

Крім того, лікар вищої категорії з функціональної діагностики Харківського обласного лікарсько-фізкультурного диспансеру Валентина Локшина в своїй доповіді зупинилась на порушеннях ритму серця у спортсменів. «Дослідження порушення ритму у спортсменів дозволяють визначити допустимі фізичні навантаження під час проведення тренувальних занять та можливість заняття фізичною культурою та спортом взагалі. Досі ще немає єдності думок в оцінці причин виникнення аритмій у спортсменів, в розумінні механізму їх розвитку. Відсутній також узгоджений підхід до тактики лікування, прогнозу і спортивної працездатності при цих порушеннях. Разом з тим стає все більш очевидним, що порушення ритму серця у спортсменів зазвичай є патологічним проявом і потребує детального дослідження», - підкреслила лікар.