Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківські лікарі обговорили новітні розробки в області ендоскопії

Харківські лікарі обговорили новітні розробки в області ендоскопії

20 січня на базі комунального закладу охорони здоров’я «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» відбувся День лікаря-ендоскопіста. У заході взяли участь головний позаштатний спеціаліст з ендоскопії Департаменту охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації, завідувач відділенням ендоскопії обласної клінічної лікарні Людмила Бойко, завідувач кафедри ендоскопії та хірургії ХМАПО, доктор медичних наук, професор Олексій Велігоцький, профільні фахівці лікувально-профілактичних закладів Харкова та області, представники фармацевтичних фірм. Людмила Бойко ознайомила присутніх з комп’ютерною програмою, розробленою у відділенні ендоскопії обласної клінічної лікарні, яка полегшує рутинну роботу лікаря, дозволяє стандартизувати протокол ендоскопічних досліджень, архівувати їх результати, проводити статистичну обробку, формувати звіти за формами Міністерства охорони здоров’я України.

Нову відеоендоскопічну капсулу презентував менеджер з надання інформації про медичне обладнання ТОВ «Олімпас», кандидат медичних наук Віталій Кутняк. За його словами, ця капсула надає лікарям унікальні можливості діагностики захворювань тонкого кишечника. Завдяки невеликим розмірам вона безболісно для пацієнта проходить по кишечнику та передає зображення на монітор. Лікар бачить реальний стан слизової оболонки тонкого кишечника, що допомагає встановити точний діагноз.

У продовження цієї теми представник фармацевтичної фірми «Такеда» в Україні Юлія Роспутько доповіла про методику очищення кишечника перед проведенням ендоскопічного дослідження, яка забезпечує високу якість його результатів.