Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Купання в Хрещення: рекомендації лікарів

Купання в Хрещення: рекомендації лікарів

Сьогодні, 19 січня, православні християни та греко-католики святкують день Хрещення Господнього. У Харкові та області в цій день пройдуть традиційні хрещенські заходу - освячення води, купання в купелі, а також народні гуляння. У зв'язку з цим обласний Центр здоров'я підготував ряд рекомендацій для харків'ян. «Більшість медичних працівників відзначають, що водохресне купання є великим стресом для організму в цілому, якщо до цього не було систематичного загартовування. Тому вірогідна небезпека сильно нашкодити своєму здоров'ю», - йдеться в повідомленні. 

Медики вказують, що для подібних процедур є ряд протипоказань: хвороби серцево-судинної системи, гіпертонія, порушення кровообігу, різні запальні процеси в організмі, інфекційні хвороби, захворювання дихальних шляхів і бронхів. Не рекомендують медики піддавати такому стресу дітей, тим більше не підготовлених систематичним загартовуванням, і радять починати підготовку до водохресному запливу ще влітку, продовжуючи восени: багато плавати, приймати ванну, поступово знижуючи температуру води, тобто гартувати організм.

«Не вживайте спиртне в цей день. Прийом алкогольних напоїв порушує природну терморегуляцію організму з усіма наслідками. Підходити до ополонки треба в зручному і неслизькому взутті, щоб уникнути надмірного переохолодження ніг. Перш ніж увійти у воду, потрібно змочити обличчя, руки, ноги, груди, живіт і спину і тільки потім зануритися по шию, після чого посилено плисти брасом. Не варто занурюватися з головою або пірнати, аби уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку. Контакт з низькою температурою повинен бути вкрай мінімальним, в межах 20-30 секунд, не більше, щоб не допустити серйозного переохолодження організму», - рекомендують в обласному Центрі здоров'я.

Також стало відомо, що органами місцевого самоврядування для проведення купання облаштована 61 відкрита водойма в Харкові і області. Урочисті заходи з нагоди Хрещення відбудуться в 217 релігійних спорудах регіону. Очікується, що участь у цих заходах візьмуть близько 62 тис. громадян.

Для охорони громадського порядку в місцях проведення масових заходів Головним управлінням МВС України в Харківській області задіяно близько 700 співробітників міліції.