Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Під час зимових канікул школярі Харківщини ознайомилися з народними традиціями святкування Різдва Христова у Західній Україні

Під час зимових канікул школярі Харківщини ознайомилися з народними традиціями святкування Різдва Христова у Західній Україні

Під час зимових канікул навчальні заклади Харківщини провели для учнів різноманітні масові заходи за участю головних героїв свята – Діда Мороза та Снігуроньки. Зокрема, для дітей провели такі розваги, як «Нам не страшні витівки зими», «Подорож до Діда Мороза», театралізовані свята «З Новим роком вітаємо – щастя, долі бажаємо», карнавали «Казкові мандри», тематичні вечори «Диво новорічної ночі». Про це повідомляє Департамент науки і освіти ХОДА. Під час екскурсійних подорожей до Закарпаття та Львова, що були організовані Харківською обласною станцією юних туристів та навчальними закладами області, 360 учнів ознайомилися з народними традиціями святкування Різдва Христова у Західній Україні.

Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості провів 38 театралізованих вистав «Казка на ніч» та «Новорічні пригоди Маші і Віті», в яких узяли участь понад 8 тисяч дітей Харківщини. З традиційними обласними виставками «Зимовий вернісаж» та Різдвяна писанка» ознайомилися близько 1500 дітей.

Також діти взяли участь у заходах, спрямованих на відродження українських народних традицій та звичаїв: вікторинах народознавців «Про що розповідає народний календар січня?», «Народні звичаї і повір’я різдвяних свят», конкурсах на кращого знавця колядок, щедрівок «Коляд-коляд-колядниця», «Я щедрую і співаю в надвечір’я», «Щедрівочка щедрувала», годинах спілкування «Різдво Христове та його значення в житті людства», обрядових дійствах, українських вечорницях та виставках - презентаціях різдвяного столу української кухні.

У Золочівському будинку дитячої та юнацької творчості відбувся творчий звіт зразкового фольклорного колективу «Джерело Слобожанщини» (керівник Світлана Тітаренко) за темою «Звичаям народу немає переводу». Учасники колективу продемострували народні гуляння новорічного циклу Золочівщини: театралізоване дійство «Свят-вечір», обряди «Водіння дівочої Меланки», «З Козою», ігри «Покачайся на гарбузовому насінні», «Щоб були тверді, як залізо» та новорічні колядки, щедрівки.