Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Громадяни України польського походження, які були евакуйовані з Донбасу, завтра відправляться до Польщі

Громадяни України польського походження, які були евакуйовані з Донбасу, завтра відправляться до Польщі

Протягом 10-11 січня за сприяння Харківської обласної державної адміністрації з міст Волноваха Луганської області та Сєверодонецьк Донецької області було вивезено 178 громадян України польського походження. Транспортували громадян на шести спеціальних автобусах у супроводі співробітників СБУ в Харківській області та медпрацівників. Супровід організувала Харківська облдержадміністрація. Перебування евакуйованих у Харкові оплатила польська сторона. До Польщі зазначені громадяни відправляться завтра, 13 січня, з Міжнародного аеропорту «Харків». Їх евакуація знаходиться на контролі Міністерств закордонних справ України та Польщі. Під час відправлення в аеропорту будуть присутні заступник міністра закордонних справ Польщі Конрад Павлік, директор Департаменту консульської служби МЗС РП Марек Цесельчук, посол РП в Україні Генрик Літвін, Генеральний консул РП в Харкові Станіслав Лукасік та інші представники дипломатичного корпусу і спеціальних служб Польщі. Також у заході візьме участь голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Балута.

Довідка. Поляки в Україні — національна меншина, що за переписом 2001 року налічувала 144 130 осіб. Розселення поляків в Україні історично було пов'язане перш за все з Правобережжям і Східною Галичиною. Саме там сформувались найчисленніші польські етнографічні громади в межах українського етнічного масиву. Найбільше поляків у 2001 році проживало у Житомирській, Хмельницькій та Львівській областях.

Згідно зазначеного перепису у Харківській області мешкають 1936 етничних поляків, що становить 0,07% від їх загальної кількості в Україні.