Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Національний банк України вводить в обіг банкноту номіналом 100 гривень зразка 2014 року

Національний банк України вводить в обіг банкноту номіналом 100 гривень зразка 2014 року

З 9 березня Національний банк України вводить в обіг банкноту номіналом 100 гривень зразка 2014 року. Розмір банкноти – 75х142 мм, переважаючий колір  – жовто-оливковий. У центральній частині лицьового боку банкноти розміщено портретне зображення Тараса Шевченка, із зворотного боку зображення будівлі Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Серійний номер надруковано двічі: горизонтальний – фарбою червоного кольору; вертикальний - чорного кольору. Кожний номер складається з двобуквеної серії та семизначного номера.

Для надійного захисту банкноти містять: окремі елементи з підвищеним рельєфом; наскрізні елементи; орловський та райдужний друк, що забезпечують різкий та поступовий перехід одного кольору в інший на елементах дизайну; мікротекст, який можна прочитати тільки за допомогою збільшувального скла; протикопіювальну сітку, а також елемент для людей з послабленим зором.

Також банкнота має елементи захисту, які визначаються в ультрафіолетових, інфрачервоних променях та мають магнітні властивості.

Національний банк України звертає увагу користувачів, у разі відсутності на банкноті захисних елементів або їх невідповідності зазначеним вимогам банкноту слід пред`явити у відповідне територіальне управління Нацбанку України або до територіальних підрозділів Міністерства внутрішніх справ України.