Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На студентському благодійному аукціоні в Харкові зібрали гроші на закупівлю динамічних параподіумів для інституту протезування

На студентському благодійному аукціоні в Харкові зібрали гроші на закупівлю динамічних параподіумів для інституту протезування

На студентському благодійному IX Аукціоні надій «Рухаюся-живу», який пройшов у Харківському інституті банківської справи Університету банківської справи НБУ, зібрали 91 тис. 500 грн. На торгах з молотка пішло 34 лоти від відомих українців, серед яких - срібна монета «Лісова пісня» від голови НБУ Валерії Гонтарєвої, лялька-маґьодза «Коник» від Інни Івасюк, вироби технікою мокрого валяння від Ольги Пінчак, лялька-мотанка, яка зроблена з матеріалів, переданих з гарячих точок АТО від Лариси Теліженко та інші. Найдорожчим проданим лотом стала ікона Святого Іоанна Хрестителя з іконографічної збірки Блаженнішого Патріарха Святослава - Глави й Отця УГКЦ вартістю 8 тис. 600 грн. Також до трійки найдорожчих лотів увійшла картина Петра Гуменюка «Вечірня розмова» - 5 тис. 600 грн. і картина-батик «Квітуча Україна» від учнів Харківського навчально-виховного комплексу для дітей з вадами слуху - 5 тис. 500 грн.

Нагадаємо, що мета IX Аукціону надій "Рухаюся-живу» - збір грошей для придбання динамічних параподіумів для реабілітації хворих в Українському науково-дослідному інституті протезування, протезобудування та відновлення працездатності. Інститут займається вирішенням питань комплексної реабілітації інвалідів з патологією опорно-рухового апарату з усіх областей України.

За словами голови студентського координаційної ради Катерини Кебедової, за результатами аукціону студенти планують закупити лінійку з декількох параподіумів на різний зріст. Лінійка складається з чотирьох параподіумів.

Як повідомила директор УкрНДІпротезування Антоніна Салєєва, ціна одного параподіума - 3-3,5 тис. євро. Параподіум можна придбати в Європі, але інститут не має грошей для їх придбання. Інститут має параподіуми, але вони вже встигли зноситися. «В руках студентів є можливість повернути надію сотням інвалідів, які перебувають на лікуванні в УкрНДІпротезування», - повідомила Антоніна Салєєва.

Довідка. Динамічний параподіум дозволяє не тільки самостійно пересуватися і стояти людині з порушеннями опорно-рухового апарату, а й нормалізує роботу фізіологічних систем організму, роботу серцево-судинної і дихальної систем. Зокрема, в даний час це обладнання вкрай необхідне для бійців АТО, які отримали важкі поранення спини і кінцівок, і втратили можливість самостійної ходьби. Раціональне забезпечення сучасними протезно-ортопедичними засобами дозволяє фахівцям повернути до повноцінного життя більше 80% пацієнтів.

Студентська акція «Рухаюся-живу» привернула увагу до проблеми інвалідів, і вже сьогодні є підприємці, які готові допомогти грошима, щоб реалізувати мету Аукціону. Але й студенти на цьому зупинятися не збираються і продовжать благодійні заходи.

Студентський благодійний Аукціон надій пройшов в Україні в дев'ятий раз. Організатором заходу є Університет банківської справи НБУ.