Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ендокринологи області обговорили новий протидіабетичний препарат

Ендокринологи області обговорили новий протидіабетичний препарат

У конференц-залі готелю «Харків» відбувся День лікаря-ендокринолога. У заході взяли участь головний позаштатний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я ХОДА зі спеціальності ендокринологія, завідувач ендокринологічним відділенням КЗОЗ «Обласна клінічна лікарня – Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Іван Смірнов, зав. відділенням профілактики ендокринних захворювань Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України Володимир Паньків, лікарі-ендокринологи. 

Іван Смірнов зазначив, що проект Постанови Кабміну «Питання порядку відшкодування вартості препаратів інсуліну та внесення змін до деяких постанов Кабміну щодо удосконалення реалізації пілотних проектів із запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби та часткового відшкодування їх вартості» передбачає новий механізм забезпечення хворих препаратами інсуліну. До переваг лікар відніс відмову від тендерної системи, звільнення фахівців від непритаманних обов’язків, наближення забезпечення до потреби. До недоліків - проблеми перехідного періоду, відсутність чіткої технології переходу.

Також головний позаштатний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я ХОДА зі спеціальності ендокринологія ознайомив присутніх із новим протидіабетичним препаратом з принципово новим механізмом дії, що поряд з ефективним зниженням рівня цукру у крові, має додаткові переваги у вигляді зниження надлишкової ваги та артеріального тиску. Далі Володимир Паньків дав порівняльну характеристику ефективності нового препарату для лікування гіпертиреозу, який уже застосовується у більшості країн Європи.

Довідка. В Харківській області проживає понад 80 тис. хворих на цукровий діабет і близько 2,5 тис. хворих на гіпертиреоз.