Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Без ефективного використання енергоресурсів не можлива енергетична безпека України

Без ефективного використання енергоресурсів не можлива енергетична безпека України

В Харківському регіональному інституті державного управління НАДУ при Президентові України 11 грудня відбулася експертна зустріч на тему: «Економія енергоресурсів, як необхідна складова енергетичної незалежності» за участі представників Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. Від Харківщини в заході взяли участь представники комунальних підприємств: «Харківські теплові мережі», «Харківводоканал», ТОВ "Котельні лікарняного комплексу", представники громадських організацій «Український союз промисловців і підприємців» та «Енергія миру», науковці Харківського НТУ «ХПІ».

За словами Людмили Власенко, начальника відділу Департаменту з питань функціонування та реформування електроенергетичного сектору Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, на сьогодні ситуація з паливозабезпеченням теплових електричних станцій залишається досить критичною, аварійно зупинені 28 енергоблоків. Проте, Міністерство працює над забезпеченням стабільної роботи енергосистеми України.

Президент Асоціації з енергоефективності та енергозбереження Олег Козачук вважає, що основна проблема сьогодні полягає в тому, що Україна споживає не тільки дуже багато енергії, а й надто неефективно.

«Україна має ВВП в три рази менший ніж Польща, при цьому споживає в три рази більше енергетичних ресурсів. Наприклад, за 2013 рік Україна спожила 50, 4 млрд. куб. метрів газу, а Польша - 15 млрд. В житловому секторі середнє споживання у нас складає близько 270 квт год/м кв, тоді як у Європі, в середньому, 90-100 квт год/м кВ», - сказав він.

На думку експертів, до Програми розвитку України на 2015 -2017 роки, мають увійти конкретні заходи по зменшенню енергоспоживанням та заміщенню споживання електроенергії на відновлювальні джерела.

«З 50 млрд. м куб. газу почати споживати хоча б 25 млрд., при тому, що Україна виробляє 20 млрд. куб м газу, і потім ще замістити 15 млрд. куб м на відновлювальні та альтернативні джерела. Активніше встановлювати прилади обліку (в житловому хазяйстві їх встановлено 35%), прилади терморегуляції. У кожному регіоні необхідно провести аналіз: хто, скільки і якого виду енергії споживає, і які кроки можна зробити для того, щоб зменшити це споживання. Потрібно підтримати атомну енергетику, прибрати монополію та створити конкуренцію на енергоринку», - сказав Олег Козачук.

Під час обміну думками, було досягнуто спільне бачення існуючих проблем енергетичної галузі, запропоновані наукові підходи до їх вирішення.

Довідка. Відповідно до доручення Прем’єр-міністра України А. Яценюка від 03.10.2014 № 10161/58/1-14, щочетверга, в режимі відео конференції, відбуваються експертні зустрічі для обговорення пріоритетів урядової політики, ходу реалізації рішень Уряду. В заході приймають участь представники Харкова, Львова, Одеси та Дніпропетровська. Від Харкова організатором є Департамент масових комунікацій ХОДА.