Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ситуація щодо захворюваності на туберкульоз у Харківському регіоні покращується

Ситуація щодо захворюваності на туберкульоз у Харківському регіоні покращується

На базі КЗОЗ «Обласний протитуберкульозний диспансер №1» 10 грудня відбувся День лікаря-фтизіатра. У заході взяли участь головний позаштатний спеціаліст з фтизіатрії, в.о. головного лікаря протитуберкульозного диспансера № 1 Ірина Калмикова, керівники усіх протитуберкульозних закладів області, лікарі-фтизіатри. Як розповіла Ірина Калмикова, за останні три роки органами місцевої влади вжиті конкретні та дієві заходи, направлені на запобігання поширенню цієї важкої недуги. Завдяки цьому ситуація щодо захворюваності на туберкульоз у Харківському регіоні в цілому покращується. Захворюваність на усі форми туберкульозу в області за 9 місяців поточного року зменшилася на 5% (у порівнянні з аналогічним періодом минулого року) та становить 29,2 випадка на 100 тис. населення (по Україні – 41,0). На цей час в обласний реєстр внесено 6150 хворих. «На сьогодні Харківська область посідає 2 рангове місце з одним з найнижчих показників захворюваності серед регіонів України», - зазначила Ірина Калмикова. 

Завідувач організаційно-методичним кабінетом КЗОЗ «Обласний протитуберкульозний диспансер № 1» Таїсія Ковальова нагадала, що основний напрямок надання допомоги при туберкульозі – дотримання жорсткого порядку щодо виявлення та діагностики туберкульозу, короткі терміни лікування у стаціонарі (у певних випадках) та перевага амбулаторного лікування, безпосередній контроль за лікуванням з боку загально-лікувальної мережі.

Довідка. Для надання спеціалізованої фтизіатричної допомоги в Харківській області функціонують 8 протитуберкульозних диспансерів, 3 туберкульозні лікарні, 6
санаторіїв та 23 протитуберкульозні кабінети у районах області.