Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Україні встановили 124 меморіальні дошки, присвячені бійцям, загиблим в зоні АТО

В Україні встановили 124 меморіальні дошки, присвячені бійцям, загиблим в зоні АТО

За інформацією Українського інституту Національної пам'яті, на сьогоднішній день по всій країні встановлені 124 меморіальні дошки, присвячені бійцям, які загинули в зоні антитерористичної операції. Найбільше відзнак з'явилося в Житомирській області - 20, Чернігівській - 15 і Кіровоградській - 13. «У містах і селах, де жили чи працювали військові, які загинули на сході України, громадськість та місцева влада організували увічнення пам’яті загиблих героїв. Зокрема, на їх честь встановлюють дошки на будинках, де мешкали загиблі вояки, на навчальних закладах, де вони навчалися», - розповів співробітник Українського інституту національної пам’яті Богдан Короленко.

Так, у м. Дніпродзержинську (Дніпропетровська область) у загальноосвітній школі № 18 школярі створили стіну пам’яті дванадцяти земляків, які загинули в боях. У Чернігові урочисто відкрили меморіальну дошку загиблим в АТО мешканцям міста. На Волині у м. Володимирі-Волинському з’явилася дошка пошани загиблим волинянам – учасникам війни на сході України та Героям Небесної сотні.

Пам’ятний знак співробітнику спецпідрозділу «Альфа» СБУ Руслану Лужевському, який одним з перших загинув на цій війніі, односельці встановили в центрі с. Волошинівка на Київщині.

Військовим, які загинули у боротьбі за незалежність і територіальну цілісність України, посмертно присвоюють звання почесних мешканців населених пунктів. Зокрема, у вересні Ужгородська міська рада ухвалила рішення про присвоєння звання «Почесний громадянин м. Ужгорода» (посмертно) сімом загиблим в боях на сході України ужгородцям: Георгієву Дмитру, Білоброву Юрію, Чорноусу Володимиру, Коренівському Сергію, Реготуну Олегу, Попадинцю Олександру та Мартину Сергію.

Імена загиблих випускників-героїв присвоюють навчальним закладам, які виховали патріотів. У Києві школа № 275 відтепер має ім’я лейтенанта Національної гвардії Володимира Кравчука, а Олександрівська сільська рада Буринського р-ну Сумської області присвоїла місцевому навчально-виховному комплексу ім’я старшого лейтенанта Збройних Сил України Олексія Коровенкова, який загинув при виконанні бойового завдання у Луганській області.

Увічнення пам’яті загиблих героїв триває.

Довідка. У листопаді цього року кулеметникові-розвіднику Станіславу Майсееву, який у липні загинув в зоні АТО, відкрили меморіальну дошку в Шевелівській загальноосвітній школі Балаклійського району Харківської області, де він навчався. Меморіальну дошку повісили при вході в школу. Також родина загиблого бійця отримала орден III ступеня «За мужність», яким Станіслав Майсеев був нагороджений посмертно.