Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Визначені райони-переможці третьої фази проекту ПРООН та ЄС «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду»

Визначені райони-переможці третьої фази проекту ПРООН та ЄС «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду»

Згідно рішення комітету з конкурсного відбору, були визначені райони області, що вибороли право брати участь у третій фазі проекту Програми Розвитку ООН та Європейського Союзу «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Ними стали: Балаклійський, Барвінківський, Великобурлуцький, Золочівський, Красноградський, Сахновщинський, Харківський та Чугуївський райони. Про це повідомила заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична.

Також, відповідно до положення, сформований резервний список з чотирьох районів, що можуть бути залучені до роботи в разі відмови основних учасників. До нього увійшли: Дворічанський, Коломацький, Краснокутський та Первомайський райони Харківщини.

«Реалізація зазначеного проекту дозволить не тільки залучити додаткові кошти міжнародних донорів та забезпечити сталий місцевий розвиток, але й надати громадам дієві механізми та технології для ефективного вирішення власних проблем», - підкреслила Юлія Світлична.

Довідка. Підготовча робота щодо реалізації ІІІ фази Проекту ЄС та ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» («МРГ-III») в Харківській області була розпочата у квітні 2014 року. У жовтні цього року областю був підписаний договір з ПРООН, яким було остаточно закріплено основи співробітництва.

Відповідно до договору, проект «МРГ-III» розрахований на 2014-2018 роки та має на меті сприяння сталому соціально економічному розвитку на місцевому рівні шляхом посилення спільного управління та заохочення громадських ініціатив.

Проект підтримує пілотні сільські громади (у кожному районі-переможці буде відібрано по 4 громади) у вирішенні найбільш актуальних проблем місцевого розвитку шляхом впровадження громадських ініціатив (мікро-проектів) у рамках основних пріоритетних напрямів:
• охорона здоров'я;
• охорона навколишнього середовища (відновлення/створення пунктів переробки відходів, системи каналізації та дренажної системи);
• енергетика (енергозбереження, енергоефективність, альтернативні джерела енергії);
• водопостачання.

Загальна сума фінансування від ПРООН та ЄС для Харківщини складатиме близько 320 тис. доларів США, з якої кожна громада-учасниця отримає на реалізацію мікропроетку по 10 тис. доларів. Проектом також передбачається обов’язково співфінансування в такій пропорції: 75% - кошти ПРООН та ЄС, 20% - кошти місцевого бюджету та 5% - внесок членів громади.