Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Міненерго задля запобігання аварійних відключень пропонує підприємствам перейти на роботу в нічний час та обіцяє економічну пітримку

Міненерго задля запобігання аварійних відключень пропонує підприємствам перейти на роботу в нічний час та обіцяє економічну пітримку

Сьогодні, 4 грудня, відбулася всеукраїнська селекторна нарада під головуванням Міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина з питання забезпечення зниження обсягів споживання електричної енергії в період доби з 8 до 11 та з 17 до 21 години. У нараді також взяли участь голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Балута, т.в.п. заступника голови ХОДА Євгеній Шахненко, голова правління АК «Харківобленерго» Сергій Кирик, керівники департаментів облдержадміністрації та великих промислових підприємств області.

Задля запобігання аварійних відключень електроенергії Міністерство рекомендує регіонам терміново вирішити питання щодо зменшення споживання електроенергії на 15% промисловими підприємствами з 17 до 21 години.

«Для того, щоб не було несподіваних відключень, єдиний вихід – це обмеження споживання і промисловими підприємствами, і населенням. Якщо ми побачимо, що спокійно проходимо період пікових навантажень, негайно буде надіслано звернення до НЕК «Укренерго» щодо припинення відключень», - підкреслив Володимир Демчишин.

Міністр також запропонував підприємствам здійснити перехід на роботу в нічний час та пообіцяв економічно їх підтримати, переглянувши тарифну політику НКРЕ.

За словами Володимира Демчишина, ситуацію з енергопостачанням буде врегульовано протягом кількох днів, також буде вирішено питання по імпорту вугілля. «Зараз 200 вагонів з вугіллям вже стоять на кордоні з Росією, протягом двох днів це питання вирішиться», - запевнив міністр.

Як повідомив голова облдержадміністрації Ігор Балута, деякі підприємства Харківщини вже змінили графік своєї роботи, проте сьогодні в обсязі споживання електроенергії частка промисловості складає лише 18%, а 42% - це населення.

«Харківській області доведені ліміти споживання 1190 МВт, при фактичному споживанні 1400 МВт. У нас є кілька пропозицій, і перша з них стосується зміни лімітів газу для теплопостачальних підприємств. Ми прорахували, що зниження температури теплоносія на 10 градусів дає абсолютно неадекватне збільшення споживання електроенергії населенням, тільки по місту Харкову - 180-200 МВт. А в цьому році за рахунок вимушених переселенців кількість населення області зросла на 4%», - розповів голова ХОДА.

За його словами, щоб правильно збалансувати роботу на місцях, необхідна взаємодія з центральними органами влади. «Потрібно все прорахувати і все-таки відмовитися від лімітів на газ в період низьких температур. Якщо температура зовнішнього повітря мінус 7 і нижче, ми повинні підвищувати  ліміт споживання газу. І на цьому ми все-одно зекономимо», - підкреслив Ігор Балута.