Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Керівники Департаментів ХОДА презентували потенційні інвестиційні проекти директору українського бюро Німецького банку розвитку

Керівники Департаментів ХОДА презентували потенційні інвестиційні проекти директору українського бюро Німецького банку розвитку

Тимчасово виконуючий обов'язки заступника голови Харківської облдержадміністрації Євгеній Шахненко 1 грудня зустрівся з директором українського бюро Німецького банку розвитку (KfW) Гуннаром Вельцхольцом. У зустрічі також взяли участь спеціальний експерт, запрошений KfW бюро в Україні Уве Фітц, Почесний консул Федеративної Республіки Німеччина в Харкові Тетяна Гавриш, т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Вадим Глушко, керівники Департаментів ХОДА, комунальних підприємств міста, ГУ ДСНС. Сторони обговорили потенційні інвестиційні проекти в Харківській області, які могли б отримати кредитну підтримку з боку KfW в рамках Схеми незв'язаних кредитних гарантій (UFK).

Як зазначив Євгеній Шахненко, у Харківській області достатня кількість важливих проектів, у тому числі, у сфері ЖКГ (проекти, розраховані на 330 млн. євро), дорожнього господарства (40 млн. євро), енергетики (44 млн. євро), охорони здоров'я (15 млн. євро), освіти (70 млн. євро), соціального захисту (10 млн. євро).

Керівники профільних Департаментів облдержадміністрації та комунальних підприємств окреслили найбільш важливі з них.

Так, у сфері охорони здоров'я пропонуються для реалізації проекти з оптимізації мережі медичних установ, поліпшення доступності екстреної медичної допомоги та впровадження енергозберігаючих технологій у медустановах. «Найбільш важливий соціальний проект - об'єднання трьох дитячих санаторіїв на базі одного великого комплексу площею понад 15 тис. кв.м. Це дозволить створити для дітей нормальні умови для їх перебування, реабілітації та лікування. Другий за значимістю проект стосується оновлення автопарку швидкої екстреної медичної допомоги, який зараз працює в інтересах як Харківській, так і Луганської та Донецької областей. І третій проект стосується впровадження енергозберігаючих технологій в 18 медичних закладах області», - підкреслив директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан.

Директор департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури ХОДА Роман Грива розповів про проекти, які здатні вирішити питання енергетичної незалежності, та які спрямовані, в першу чергу, на підвищення ефективності роботи систем тепло-, водопостачання та водовідведення.

Перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Тетяна Бабенко акцентувала увагу на об'єктах соціального призначення, які знаходяться на державному забезпеченні. Зокрема, мова йшла про будинки-інтернати, в яких проживають не тільки жителі Харківської області, а й переселенці з Донецької та Луганської областей.

Зокрема, Тетяна Бабенко запропонувала проект, пов'язаний з будівництвом нового будинку-інтернату на базі вже існуючого інтернату. Також йшлося про впровадження в будинках-інтернатах систем енергозбереження.

Перший заступник начальника управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА Володимир Губа розповів про проект з реконструкції 1-го енергоблоку Зміївської ТЕС. У разі реалізації цього проекту, можна було б досягти збільшення потужності і маневреності енергоблоку, підвищення терміну його експлуатації.

Начальник Головного управління ДСНС в Харківській області Олександр Волобуєв підкреслив необхідність фінансової допомоги, спрямованої на збільшення автопарку обласної служби з надзвичайних ситуацій, оновлення техніки для роботи на висоті (підйомники, сходи), закупівлю автоцистерн та дихальних апаратів на стислому повітрі. Крім того, Олександр Волобуєв відзначив, що водолазна служба області та піротехніки також потребують нового обладнання.

Директор Департаменту науки і освіти ХОДА Анатолій Бабічев запропонував для реалізації проекти з будівництва та реконструкції навчальних закладів, з впровадження енергозберігаючих технологій у школах області. Також Анатолій Бабічев акцентував увагу на проблемі, пов'язаній з браком шкільних автобусів, особливо в умовах збільшення кількості учнів, які прибули з Донецької та Луганської областей. Зокрема, область потребує ще 50 автобусів.

Крім того, перспективні інвестиційні проекти окреслили Генеральний директор КП «Харківські теплові мережі» Сергій Андрєєв і директор КП «Харківводоканал» Іван Корінько.

Гуннар Вельцхольц планує завтра оглянути об'єкти Харківської області, які могли б отримати кредитну підтримку з боку KfW, а після - обговорити конкретні пропозиції. Також директор українського бюро Німецького банку розвитку підкреслив, що проекти, які зацікавлять німецьку сторону, можуть бути реалізовані протягом трьох років.