Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

12 сучасних мобільних амбулаторій передано для роботи з профілактики ВІЛ та вірусних гепатитів в регіони України

12 сучасних мобільних амбулаторій передано для роботи з профілактики ВІЛ та вірусних гепатитів в регіони України

Напередодні Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом неурядові ВІЛ-сервісні організації 12 областей України (Волинської, Донецької, Київської, Житомирської, Запорізької, Одеської, Полтавської, Рівненської, Харківської, Чернівецької, м. Київ та Слов’янська Донецької області) отримали 12 спеціалізованих мобільних амбулаторій для роботи з профілактики ВІЛ-інфекції, вірусних гепатитів та інших соціально небезпечних хвороб серед найуразливіших верств населення від Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні. Машини повністю пристосовані для проведення тестування та надання медико-консультативної допомоги представникам груп ризику щодо інфікування ВІЛ.

Відділення салону укомплектовані необхідними меблями, гінекологічним кріслом, холодильником, ультрафіолетовим бактерицидним опромінювачем, утилізатором, умивальником.

Для ефективної роботи мобільних амбулаторій у різних погодних умовах автомобілі обладнані системами кондиціонування, вентиляції повітря та опалювання салону. Безперебійна робота автомобіля може забезпечуватися постійним джерелом живлення. Окрім того, враховуючи сучасні виклики, усі автомобілі додатково обладнані універсальним кріпленням для перевезення нош, у разі потреби, амбулаторії зможуть навіть транспортувати поранених.

Ключі від мобільних амбулаторій разом з представниками «Альянсу-Україна» урочисто вручили заступник Міністра охорони здоров’я України Євген Мороз, в.о. Голови Держслужби України з соцзахворювань Олена Єщенко.

«Завдяки нещодавно затвердженій Парламентом України Загальнодержавній цільовій соціальній програмі протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки, за кошти Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією сьогодні ми передаємо у регіони країни ці багатофункціональні мобільні амбулаторії. Розширення цієї мережі дозволить суттєво посилити контроль над поширенням епідемій ВІЛ-інфекції та вірусного гепатиту С в Україні, охопити профілактичними послугами та забезпечити подальше лікування людей, які цього найбільше потребують», - зазначив заступник Міністра охорони здоров’я України Євген Мороз.

За його словами, поширеність ВІЛ/СНІДу в Україні зменшилась порівняно з минулим роком майже на 6%, а смертність майже на 7%.

Автомобілі вартістю майже 500 тисяч доларів США були закуплені та переобладнані в рамках реалізації чинного національного проекту, що підтримується Глобальним фондом. Вже цими вихідними нові амбулаторії почнуть інтенсивно працювати у регіонах.

Довідка. За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) та Генеральної Асамблеї ООН, з 1988 року Всесвітній день боротьби з синдромом набутого імунодефіциту (СНІД) відзначається щорічно 1 грудня.