Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Випускники Донбасу зможуть отримати дипломи та атестати українського зразка. Сергій Квіт

Випускники Донбасу зможуть отримати дипломи та атестати українського зразка. Сергій Квіт

Ми надамо можливість випускникам Донбасу отримати дипломи та атестати українського зразка. На цьому наголосив Міністр освіти і науки Сергій Квіт 24 листопада під час круглого столу в ІА «Укрінформ». Обговорення було присвячене проблемам забезпечення прав у сфері освіти для громадян-мешканців території Донбасу, на якій органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження.

«Є значна кількість людей, які не можуть виїхати з різних причин. І в таких випадках, коли переїхати на навчання в інші регіони нема можливості, а бажання є отримати дипломи або атестати українського зразка, ми будемо розробляти механізми, відповідно до яких діти отримають ці документи. Очевидно, це будуть форми екстерну чи дистанційного навчання», - підкреслив Міністр освіти і науки.

За його словами, вільні слухачі повинні до 12 грудня визначитися та написати відповідну заяву, де вони хочуть продовжити своє навчання. «Або вони будуть навчатися у ВНЗ, де вони зараз є вільними слухачами, або вони можуть перейти на навчання у ті свої ВНЗ, що перемістилися в інші регіони країни», - пояснив Міністр.

За цими студентами з наступного семестру прийде їхнє державне замовлення, а студенти, які навчалися на Донбасі за контрактом, будуть сплачувати таку ж ціну, як і раніше у ВНЗ Донбасу.

Сергій Квіт також зазначив, що Закон «Про забезпечення права на освіту осіб, які проживають на території проведення антитерористичної операції або переселилися з неї під час її проведення» стосується різних категорій мешканців Донбасу, які одержують або хочуть одержувати навчальні послуги, а також викладачів, та забезпечує виконання їхніх прав. Зокрема, стаття 10 презентованого законопроекту вирішує на законодавчому рівні процес урегулювання звільнення тих викладачів, які не переїхали зі своїми вищими навчальними закладами в інші регіони України.

Міністр освіти і науки повідомив, що понад 30 тисяч дітей Донбасу пішли до школи в інших регіонах країни, 5 538 студентів Донбасу розпочали заняття в інших університетах країни, а 14 вищих навчальних закладів перемістилися або знаходяться у стані переїзду до інших регіонів України.