Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Розрахунки за газ по Харківській області становлять 105%

Розрахунки за газ по Харківській області становлять 105%

Як зазначив 21 листопада в ході обласної селекторної наради перший заступник начальника управління паливно-енергетичного комплексу Харківської облдержадміністрації Володимир Губа, Харківська область розрахувалася з НАК «Нафтогаз України» на 75% за спожитий в 2014 році газ. Це значно вище показників 2013 року. Тоді оплата становила лише 59%. 

«Найбільші споживачі природного газу в Харківській області - це населення (47%) і теплопостачальні підприємства (44%). За підсумками 10-ти місяців розрахунки населення разом з бюджетними організаціями області за спожитий природний газ з підприємствами області «Харківгаз» і «Харківміськгаз» склали 105%. Борги за минулі роки перед цими газопостачальними підприємствами скоротилися на 40 млн. грн. або на 17%, і становлять 193,5млн. грн., у тому числі борги населення - 178, 3 млн. грн.», - зазначив заступник начальника управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА.

Володимир Губа нагадав, що з 1 листопада ціна за газ для бюджетних організацій області підвищилася. За даними «Харківгазу», ціна для бюджетних організацій складе 6,7 тис. грн. за 1000 куб. м. газу. «Щоб забезпечити платежі за газ до кінця року, необхідно своєчасно розподілити фінансові кошти на ці цілі», - вказав главам районів Володимир Губа.

Він також додав, що середній показник розрахунків за природний газ по районам області перевищив 100%.

Що стосується розрахунків теплопостачальних підприємств, то, за словами Володимира Губи, за договорами з НАК «Нафтогаз України» в області працює 109 підприємств та організацій, в числі яких 17 теплопостачальних спеціалізованих підприємств і ТЕЦ-5. Ці підприємства та організації розрахувалися за газ, використаний у 2014 році, на 81%. Тоді як за аналогічний період минулого року розрахунки були на рівні 45%. Загальна сума заборгованості цих підприємств за 2011-2014 роки становить 616 млн. грн.

«В поточному році за рахунок реалізації постанови Кабінету Міністрів України від 29.01.2014 № 30, теплопостачальними підприємствами в три рази скорочено заборгованість за газ. Враховуючи проведення взаємозаліків та погашення заборгованості, практично всі теплопостачальні підприємства не тільки значно скоротили борги минулих років, а й підвищили рівень розрахунків цього року», - підкреслив Володимир Губа.