Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Національному університеті цивільного захисту України створюють віртуальні тренажери з ліквідації надзвичайних ситуацій

У Національному університеті цивільного захисту України створюють віртуальні тренажери з ліквідації надзвичайних ситуацій

Програмні тренажери, які створюють колективи центру інформаційних технологій та кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт Національного університету цивільного захисту України, формують навички прийняття рішень керівниками структурних підрозділів Державної служби України з надзвичайних ситуацій, які першими прибувають до місця надзвичайної події при руйнуванні житлового будинку. Вони є невід’ємною частиною підготовки рятувальників. Після засвоєння теоретичних знань курсанти проходять програмні тренажери (ліквідують віртуальні надзвичайні ситуації) і тільки після цього приступають до практичних занять на реальних завалах.  

Інновація методики створення тренажерів полягає у широкому використанні сучасних інформаційних технологій. Це інтерактивне реальне відео та комп’ютерна 3D- графіка, ролеві сценарії, аудіо та відео ефекти.

При створенні програми курсанти та студенти знімаються в епізодах у ролях особового складу підрозділів, потерпілих та працівників швидкої допомоги, екстремальних психологів, керівників рятувальних підрозділів.

Роботи зі створення програмних тренажерів із формування навичок прийняття рішень при ліквідації різних надзвичайних ситуацій в університеті ведуться вже сім років. На даний час створено більше десятка тренажерів, які є у відкритому доступі на веб-сайті НУЦЗУ, а саме: ліквідація пожежі у підвалах житлових будівель, розбір завалів при руйнуванні житлових будинків, проведення рятувальних робіт при ДТП та інші.