Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Нідерланди з Харкова відправили літак з останками загиблих в авіакатастрофі Боїнга-777

В Нідерланди з Харкова відправили літак з останками загиблих в авіакатастрофі Боїнга-777

8 листопада на льотному полі Міжнародного аеропорту «Харків» пройшла церемонія прощання з жертвами катастрофи малайзійського авіалайнера «Боїнг 777» рейсу МН17. В церемонії прощання взяли участь Міністр закордонних справ Королівства Нідерланди Берт Кундерс, Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерланди в Україні пан Кейс Кломпехаувер, голова Харківської облдержадміністрації Ігор Балута, а також представники пошукової місії Нідерландів, керівники структурних підрозділів ХОДА, курсанти військових вузів. Після церемонії прощання борт з трунами з останками загиблих в авіакатастрофі пасажирів вилетів з харківського аеропорту в Ейндховен (Голландія).

Нагадаємо, останки загиблих напередодні були доставлені до Харкова, на територію ДП «Завод ім. Малишева», де були підготовлені для транспортування в Нідерланди.

Губернатор області зазначив, що за весь час робіт по збору і транспортуванню в Нідерланди тіл загиблих в Харківській області максимально працювали до 600 іноземних експертів і поліцейських, а також до 400 працівників місцевої прокуратури, Держслужби з надзвичайних ситуацій та судмедекспертів.

«У середині серпня робота була тимчасово припинена. Після відновлення робіт у першій декаді вересня були здійснені 4 виїзди в зону падіння літака, під час яких фахівці знайшли кілька останків тіл. Сьогодні ми провели борт, на якому були 5 трун з останками і фрагментами тіл загиблих», - сказав Ігор Балута.

Берт Кундерс висловив вдячність українській стороні за належним чином організовану церемонію прощання. «Церемонія, яку ми спостерігали біля борта літака, має величезне значення і важлива для родичів людей загиблих в катастрофі», - зазначив Міністр закордонних справ Королівства Нідерланди.

За словами Берта Кундерса, робота по поверненню тіл загиблих в авіакатастрофі на батьківщину продовжиться і надалі. Також нідерландські фахівці мають намір провести збір уламків літака і знайти відповідальних за те, що трапилося. Початок робіт буде залежати від безпеки на місці їх проведення в зоні АТО.

В свою чергу, Ігор Балута розповів, що зараз один із секторів, де ведеться пошук, залишається малодослідженим. Цей сектор розташований північніше птахофабрики, він становить близько 19% від загальної площі місцевості, де ведуться пошукові роботи.