Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Необхідно, щоб для лікування хворих на ниркову недостатність заробила державна цільова програма. Олександр Галацан

Необхідно, щоб для лікування хворих на ниркову недостатність заробила державна цільова програма. Олександр Галацан

Держбюджет має забезпечити людей, які потребують проведення гемодіалізу, всім необхідним, оскільки Харківська область не має можливості виділити для них кошти в повному обсязі. Про це заявив директор Департамент охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації Олександр Галацан. Станом на сьогоднішній день поточний борг обласного клінічного центру урології і нефрології ім. Шаповала становить 12,5 млн. грн. Хоча, як зазначив Олександр Галацан, ще місяць тому такого боргу не було. Директор Департаменту охорони здоров'я підкреслив, що на одного пацієнта, який потребує регулярного проведення гемодіалізу, на рік необхідно до 200 тис. грн. А для того, щоб оплатити лікування пацієнта, який перебуває на методі перитонеального діалізу, потрібно майже 400 тис. грн. на рік. На пацієнтів, які приймають препарати після пересадки нирок, витрачається не менше 100 тис. грн. 

Протягом останніх 4 років кількість хворих, які потребують такої допомоги, стало рости. Зараз в обласному реєстрі налічується 242 пацієнта, які потребують проведення гемодіалізу, 75 - перитонеального діалізу, і 84 пацієнта, які постійно приймають імуносупресори.
«Цього року ми не змогли закласти в бюджет на 100% кошти для їх забезпечення. Зазвичай протягом бюджетного року Харківська облрада додавала нам коштів, і таким чином ми виходили на потребу 80%, решта грошей доповнювалася з державних програм. Але цього року на тлі підвищення курсу іноземних валют (на жаль, всі препарати та витратні матеріали для всіх видів діалізу, купуються тільки за кордоном), обласному бюджету бракує 33,5 млн. грн.», - пояснив Олександр Галацан.

При цьому, він підкреслив, що також до проблеми додався факт переміщення в Харківську область пацієнтів з Донецької та Луганської областей. «Особливо луганських, оскільки більшу частину донецьких апаратів «штучна нирка» вдалося перевести в Дніпропетровськ. Туди ж попрямувала і велика частина донецьких пацієнтів. Але, на жаль, діалізний центр Луганська повністю зруйнований. І найбільші навантаження по фінансуванню цієї групи хворих лягли на плечі Харківського обласного бюджету. За підрахунками вже витрачено близько 3,5 млн. грн. на лікування луганських пацієнтів», - розповів директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА.

За його словами, керівництво області вже звернулося з урядовою телеграмою до центральних органів влади з проханням виділити необхідні кошти для лікування хворих на ниркову недостатність. Підготовлені також відповідні документи для засідання уряду.